събота, 27 април 2024 г.

Пускат нови поръчки за текущ ремонт и поддържане на пътищата

Снимка: АПИ

Нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддържане на пътищата ще бъдат обявени през следващата седмица. Това съобщи строителният министър Андрей Цеков и подчерта, че критерият ще бъде най-ниската цена.

Обществените поръчки, обявени от служебния кабинет, бяха спрени в средата на юли. „Смятам, че това трябва да е първата стъпка към осигуряване на прозрачност наистина, на обективност при разходването на публичните средства. Тук не би следвало да има никакви съмнения за превратно прилагане на закона от една комисия, която просто ще вземе и ще сравни едни цени и ще излъчи за изпълнител този, който е предложил наистина най-добрата цена“, каза регионалният министър Андрей Цеков.

Той определи като незабавно обявяването на новите поръчки за текущ ремонт и поддържане, най-добрият срок за които според него е 3-годишен: „Цената е функция и на срока, срок от 4 години е твърде дълъг, а по-малко от 2 е непрактичен. Според мен оптималният срок е 3 години. Този бюджет би трябвало да бъде направен на базата на стратегия, питам – като няма стратегия, как е правен до момента. Правен е, гледайки в тавана малко, честно казано“, коментира Цеков.

Превозвачите ще получат отстъпки за движение по републиканските пътища с ретроактивно действие от 1 юли, когато влезе в сила новата тарифа: „Нямаме различия от това, че трябва да има възможности за отстъпки на база изминато разстояние – 5 хиляди километра, за да получат евентуално отстъпка около 30%, от друга страна – 10 хиляди километра на превозно средство, за да получат отстъпка от 50%.

Министър Андрей Цеков обяви, че ще бъде изготвена оценка за въздействие върху околната среда на нов вариант на трасе в посока Гърция извън Кресненското дефиле: „Да се изгради максимално бързо магистрала „Струма“ – без да преминава през Кресненското дефиле и без да изгубим евросредства. Трябва да предвидим алтернатива – допълнително трасе, извън обхвата на Кресненското дефиле“, каза регионалният министър.

От началото на следващата година се създава фонд за подпомагане на общините на програмен принцип и по обективни критерии: „Да има заделени средства във всеки годишен бюджет, така че предоставените от държавата средства да ползват максимален брой граждани“, добави министър Цеков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html