петък, 3 май 2024 г.

Калин Стоянов предупреди за фентанила: Смесват го с други наркотици, вече има смъртни случаи

Калин Стоянов
Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов предупреди за фентанила – по думите му го смесват с други наркотици, вече има и смъртни случаи във Варна.

Приоритетно се работи по промените в Наказателния кодекс. Още преди месец споделих мнението си, че тогава, когато има смърт на пътя, причинена от шофьор, употребил алкохол или наркотици, това деяние трябва да се третира като умишлено извършено. Отпреди няколко дни има и присъда на трета последна инстанция на ВКС, с която беше определено, че е убийство по непредпазливост с евентуален умисъл. Това може да се приложи като практика и занапред. Това коментира министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в ефира на БТВ.

Влязлата в сила присъда е тази на Кристиан Николов, който с мощния си джип уби на светофар известния журналист Милен Цветков.

„Народните представители се ангажираха с проблема. Има много предложения, които са направили. Едно такова е да не може човек да мине технически преглед, без да е платил всичките си глоби към КАТ. Това също може да изиграе превантивна роля“, коментира още министърът.

Държавата срещу разпространението на наркотици

Държавата усилено се бори с проблема с разпространението на наркотици, увери Калин Стоянов. За първи път той е чул за смъртоносното вещество фентанил преди 5 години. „Тогава колеги от САЩ ни сигнализираха за него. През зимата на тази година: февруари или март, при операция на ГДБОП се иззе голямо количество наркотици, имаше и 6 килограма фентанил. Това се случи в София. Лицата бяха задържани с постоянни мерки. Смесват го с други наркотици и много често употребяващите го, не знаят, че веществото се съдържа. Миналата седмица във Варна темата беше повдигната. Има няколко случая, при два от които в близост до труповете на употребявалите наркотици лица, има спринцовки и фентанил“, с притеснение отбеляза министърът.

„Борбата с наркотиците е от основните приоритети на МВР. В края на миналата седмица разпоредихме специализирана полицейска операция, която продължава и в момента. За 5 дни имаме задържани над 250 човека, образувани са над 200 досъдебни производства“, добави той.

Нелегалната миграция

Контролът по границата за момента е ефективен, категоричен е министър Стоянов. „Тази година до момента има недопуснати около 90 000 опита за нелегално преминаване на границите на Република България. За денонощие в България, в последното денонощие – случаите са 1 050. Продължаваме да задържаме и групи във вътрешността на страната“, добави той.

България и Шенген

„Имаме разбирането на Европейската комисия за евентуалното ни приемане в Шенген. Надяваме се по време на Испанското председателство предложението да бъде отправено и през октомври да се гласува приемането на Румъния и България в Шенген. Имаме приет механизъм за разследване на главния прокурор, изпълняваме поставените критерии. Няма пречка България да бъде приета в Шенген“, коментира Калин Стоянов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html