вторник, 30 април 2024 г.

Влакът до морето по-скъп от горивото за колата, за четирима жп билетите са около 80 лв.

Пътуването по железницата нощем, спейки удобно в купето, е поне десетарка отгоре на човек.
Снимка: БДЖ

Васил ТАШЕВСКИ, за в. „Галерия“

 Пътуването с влак до морето за четирима излиза по-скъпо, отколкото да отидат дотам с кола, която харчи средно по 7 л на 100 километра обикновен бензин или дизел изчисли „Галерия“.

Най-евтиният билет втора класа от София до Бургас напр. със запазеното място на човек излиза по 22 лв., за 4 души стават 88 лева, само в едната посока. Приемаме, че за разстоянието от 383 км от столицата до втория по големина черноморски областен център по автомагистралата бихме изхарчили около 27 л бензин или дизел. Приблизителните цени от средата на миналата седмица на този тип горива за литър бяха съответно 2,56 лв. и 2,47 лв., което прави съответно по около 69 или 67 лв., които ще платим за изминаването на тези километри.

В случай че имаме газова уредба на пропан-бутан, която приемаме, че изразходва средно 10 л на сто километра

то сметката ни е 2 пъти по-ниска,

отколкото с трена. При средна цена на автогазта към 12 юли от 88 стотинки за литър, то за въпросните 383 км бихме дали към 34 лв. за да напълним бутилката с нужните ни 38,3 л.

По подобен начин стоят нещата и решим ли да пътуваме до Варна с влак, вместо с личния си автомобил. Най-евтиният билет за втора класа е около 24 лв. или за цялото семейство цената скача близо до сто. В същото време четирима души с кола ще дадат за гориво за 441 км до морската столица към 80 лв. за около 31 л обикновен бензин, 77,80 лв. за същото количество дизел и към 39 лв. за около 44 л пропан-бутан. Дори да минем с кола през Пловдив и Бургас по магистрала „Тракия“ и след това на север към Варна пак изминатите по този маршрут 506 км ще ни излязат по-евтино. За нужните ни 36 л бензин или дизел ще платим съответно по 92 или 89 лв., а за автогаз – 45 при общ разход от 51 л.

Още по-скъпо излиза пътуването с влак, ако си купим билет първа класа или пък си платим и 4 места в спален вагон до Варна или Бургас. За пътуване втора класа – спалното място струва най-малко 10,15 лв. и в купето с легла пътуват не повече от трима души. Така към четирите билета до Варна ще трябва да добавим още над 40 лв. за най-евтините спални места

и сметката ще набъбне до около 137 лв.

До Бургас четирите билета заедно със спалните места ще ни струват към 130 лв. С билет първа класа – цената на спалното място е 12,20 лв. и в кабината пътуват двама души. За „Бизнес класа“ пък, осигуряваща самостоятелно пътуване спалното струва 18,30 лв. на човек. Спални вагони има в нощните влакове София-Варна/Добрич-София, София-Бургас-София и Пловдив-Варна-Пловдив.

Цените на билетите, според които изчисляваме разходите за пътуване са взети от сайта на БДЖ за съответните дестинации. Интересното е, че там специално е записано, че те са приблизителни и точната сума става ясна на билетната каса или при закупуване онлайн.

Железницата би била в известна степен конкурентна на личния автомобил, ако част от пътуващите могат да ползват по някаква причина намаление от 50% от цената на билетите. Отстъпките са основно за студенти, ученици, пенсионери или група. Също така не е рентабилно и в известна степен по-неизгодно е, когато в автомобила към морето пътува само един.

Тогава по БДЖ ще платим по-малко,

като сметката ни ще излезе приблизително наполовина на цената на бензина и дизела за изминатите километри до Варна или Бургас и ще се изравнят в известен степен със зареждането на колата с пропан-бутан. Билет за влака в двете посоки само за един летовник също ще наклони везните в полза на държавния пътнически жп превозвач. Отиване и връщане София-Бургас за първа класа струва 43,20 лв., а за втора –  34,55 лв. По направлението към Варна двойният билет за втора класа от 40,25 лв. и за първа от 50,30 лв. също може да направи по-изгодно пътуването с влак на сам човек. С кола в двете посоки ще трябва да се дадат поне 80 лв. за най-евтиното гориво – автогазта, а за бензина или дизела сметката ще излезе над 150 лв. От БДЖ информират, че това лято 2 допълнителни нощни влака пътуват между София и Бургас.

Алтернатива на влака и личната кола до морето е пътуването с автобус, колкото и неудобно да е то за някои хора. Между София и Варна най-ниската цена за еднопосочен билет е към 33 лв., сочи справка в сайтовете. Някои оферти не са в лева и варират от 19 до 22 евро. От столицата за Бургас цените на автобусните билети са от 31,20 до 34,31 лв. или по 16 евро. От София до  Царево те варират от 39 до почти 43 лв. За друга далечна дестинация – до Балчик автобусът излиза по 36 лв. на човек.

За самолет пък ни трябват поне 59 евро на човек,

сочат данни на специализирания сайт за резервации esky.bg. Въпросната оферта е за билет за 29 юли от Бургас към София. Цената Варна – София за същата дата бе 76 евро. Най-евтиният двупосочен билет София-Варна с дати 21 и 29 юли бе обявен за 131 евро, показа справката в сайта. Интересното е, че там има и умопомрачителни оферти от по над 1000 евро за отиване и връщане, но те са с прекачване през Виена и са за ползване на услугите на чуждестранен превозвач. Според хора от бранша публикуването на въпросните цени става автоматично от системата за резервации. Логично е, че едва ли някой би тръгнал от София да пътува за нашето море или в обратна посока през австрийската столица.

Сега двупосочният билет до Варна и Бургас е доста по-скъп от преди години. Причината е не само в поскъпването на горивата заради войната в Украйна, но и в покачването на заплатите на персонала на авиокомпаниите и цената на летищното обслужване на самолетите.

Експерти от авиационния бранш споменаха, че сега пътуването със самолет от София до Варна/Бургас е съпроводено с някои проблеми. Нерядко излитането се забавя с часове, защото няма налични самолети за извършването на тези вътрешни полети.

Гърция се оказа най- близката алтернативна дестинация за почивка на море, за там

преди границата пълним резервоара догоре

и причината е, че цените на горивата там са много по-високи, отколкото в България. При това положение разходите за пътуване до Солун стават по-малки, отколкото до Бургас. Разстоянието от София до втория по големина гръцки град е малко под 300 км. Така в едната посока ще ни трябват 21 л бензини или дизел или около 30 пропан. За въпросните количества по наши цени ще трябва да платим съответно 54 или 52 или 27 лв.

Обикновеният бензин А-95 в южната си съседка струва 3,68 лв./л, дизелът – 3,22 лв./л, а автогазта 1,77 лв./л. Така за разстоянието в обратна посока между Солун и Кулата, което е 113 км ще ни трябват напр. по 8 л бензин или дизел, които ще ни струват съответно 30 или 26 лв. или 11,2 лв. пропан, за който ще трябва да платим по техните цени – двайсетина лева. След границата ще можем да заредим от нашите по-евтини горива.

В разходите за пътуването от и до Гърция не бива да забравяме и пътните такси. От границата при Кулата до Солун се плащат 2,40 евро за лека кола, сочат данните на сайта .vinetki.eu. След това между Солун и Комотини цената е 7,40 евро, а на юг от Солун и Волос таксата е 12,60 евро, а искаме ли да стигнем чак до Атина – 30,25 евро.

По информация в Интернет най-евтиният автобус от София до Солун излиза 26 лв., т. е. почти колкото и ако пътуваме с кола, която има газова уредба на пропан. В офертата за билета за рейса има пояснение, че за повече от 27 кг багаж се плащат допълнително 10 лв.

От София до Солун не пътува влак и причината е нежеланието на гръцката страна, уточниха неофициално  за „Галерия“ от БДЖ. Преди пандемията през лятото е имало жп връзка между двата града.

В южната ни съседка бензинът е 3,68 лв./л.
Снимка: АВТОРЪТ

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html