вторник, 30 април 2024 г.

Надежда Йорданова: Главният прокурор ще бъде административен ръководител само на Върховна прокуратура

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата ще престане да бъде тази пирамидална структура, което да е чадър за едни и бухалка за други. Главният прокурор ще има ефективно противодействие отвън, а няма да има само подчинени прокурори. Той ще бъде административен ръководител само на Върховна прокуратура. Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият правосъден министър Надежда Йорданова.

Служебно правителство като институт ще продължи да има, но той ще бъде с по-ограничени правомощия, по-кратък период ще бъде страната без действащ парламент – 1 месец. Президентът няма да има неограничен избор по състава – кабинетът в оставка ще продължи да действа като служебен, така ще се запази връзката между парламент и изпълнителна власт, каза депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ по повод предложените от коалицията вчера конституционни промени.

Практиката показва, че когато правителството в оставка изпълнява функциите на служебно правителство, новоизбраното мнозинство по-бързо сформира кабинет, обясни тя.

Как ще протече дебатът кой да бъде българският национален празник зависи от всички нас – политиците, обществото, и доколко ще можем да го проведем спокойно, продължи Йорданова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html