четвъртък, 2 май 2024 г.

КС единодушно допусна за разглеждане искането за референдума срещу еврото

Снимка: БГНЕС-архив

Конституционният съд единодушно допусна за разглеждане по същество искането на 49 народни представители от 49-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на Решение по Предложение за произвеждане на национален референдум, внесено от Инициативен комитет на 7 април 2023 г. в Народното събрание, прието от Народното събрание на 07.07.2023 г. , става известно от сайта на съда. На заседанието присъстваха десет конституционни съдии.

Освен цялата парламентарна група на известната си с проруските си позиции „Възраждане“ жалбата е била подписана и от тази на „Има такъв народ“ (ИТН), както и независимият депутат Радостин Василев.

Тя е за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание за отказ от произвеждане на национален референдум с въпрос: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“

Докладчик по делото е съдия Соня Янкулова.

На 7 юли парламентът отхвърли предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.

В подкрепа на допитването гласуваха 68 народни представители, 98 бяха „против“ и 46-ма се въздържаха, сред въздържалите се бяха и много (цели 45 души) от имащите се за големи евроатлантици народни представители от ГЕРБ.

Болшинството от експертите смятат, че успех на референдума ще доведе до отменяна не валутния борд, обезценка на лева с хиперинфлация подобна на тази от Виденованата зима и нови искания за допитвания и за излизането на България и от Евросъюза и от НАТО.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html