сряда, 1 май 2024 г.

В бюджетната комисия на НС изслушват кандидатите за подуправители на БНБ

Снимка: БГНЕС

В бюджетната комисия на НС изслушват кандидатите за подуправители на БНБ Андрей Гюров и Петър Чобанов. Това ще стане на извънредно заседание днес, съобщи БНР.

Двамата са предложенията на вече избрания за втори мандат гуверньор Димитър Радев за постовете съответно на ръководител на управление „Емисионно“ за Гюров и на управление „Банково“ за Чобанов.

Андрей Гюров от „Продължаваме промяната – Демократична България“ бе номинация за управител на централната банка при предишната процедура, която не бе завършена, тъй като тогавашната политическа конюнктура не предполагаше стабилно управленско мнозинство и ИТН по нечий сигнал се оттеглиха от него. Гюров има опит в различни финансови институции в Европа и САЩ, според мотивите за настоящата му номинация от гуверньора Димитър Радев. Също така има дългогодишна преподавателска дейност.

С дълга практика като преподавател, но и с постове като министър на финансите и ръководител на Комисията за финансов надзор, е мотивирана номинацията на Петър Чобанов – настоящ депутат от ДПС, за ръководител на управление „Банково“.

И двете управления в момента се ръководят от подуправители с изтекъл мандат – съответно Калин Христов за „Емисионно“ и Нина Стоянова за „Банково“.

Гуверньорът Димитър Радев дълго време ръководи БНБ също в условията на изтекъл мандат, но миналата седмица с голяма подкрепа от парламента бе гласувано титулярното му място за втори мандат.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html