неделя, 28 април 2024 г.

Атанас Славов: 24 май е най-българският празник

Атанас Славов
Снимка: БГНЕС

Дебатът кой да е националният празник върви от доста време. Отвъд този дебат, за всички нас 24 май е най-органичният, най-българският празник. То не е само наше, от гледна точка на това, че светите братя и техните ученици са дали своя принос в европейската културна и духовна история. Да мислим нашата национална идентичност през призмата на най-светлите страници от нашата история е много важно и позитивно във времето, в което живеем. Този коментар направи пред БНР министърът на правосъдието Атанас Славов, след като от ПП-ДБ представиха предложенията си за промени в Конституцията.

„Част от обществения договор са ценностите, около които е формирана българската нация. Те са много важни и трябва да бъдат зачетени на конституционно ниво. Вкарваме, така да се каже, националната доктрина на страната като част от Конституцията. В Конституцията ще видим преди всичко универсални ценности, но освен тях, имаме и нещо специфично наше“, заяви той.

„Признаваме на конституционно ниво нещо, което всички ние като граждани и българи знаем още от първите години на нашето социализиране. Важно е тези ценности да бъдат изведени на конституционно ниво“, посочи още Славов.

Запитан има ли конюнктура в предлаганите промени в Конституцията, които засягат президентската институция, правосъдният министър посочи, че служебното правителство във вида му в момента е отстъпление от принципа на парламентарно управление, затова се предлага.

Институтът на служебното правителство да се запази, но в нова форма – правителството в оставка, когато не може да се сформира кабинет, редовният кабинет да продължи да осъществява функциите си като служебно правителство. В момента го виждаме този модел как се реализира в Нидерландия. Предложението е максимално близко до парламентарния модел на управление, обясни правосъдният министър.

Относно възможността президентът да издава указ за назначаване и освобождаване на т.нар. трима големи в съдебната система, Славов изтъкна, че се цели „максимално да се деполитизира самият процес“.

Фигурата на главния прокурор изисква да има някаква противотежест, защото той е в система, която се възприема като йерархична и централизирана, коментира още Атанас Славов във връзка с функционирането на бъдещия прокурорски съвет във ВСС, който ще бъде председателстван от министъра на правосъдието без право на глас.

Предложението е максимално близко до парламентарния модел на управление

Това, което предлагаме, е главният прокурор да няма общ надзор за законност. Да се фокусира върху обвинителната функция, посочи министъра.

„След консултации с ГЕРБ-СДС и ДПС има заявена степен на съгласие относно основните промени в Конституцията“, декларира Славов.

Той допуска, че сред дискусионните въпроси ще бъдат 24 май и ограничаването на мандатите на кметовете до два.

Запитан за критиките на конституционалисти за това кои от предложените промени биха били от компетентността на Велико Народно събрание и кои – на обикновено Народно събрание, Славов уточни, че с предложенията не се променя балансът между властите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html