понеделник, 29 април 2024 г.

Украйна призова да се поднови зърнената сделка

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба отправи днес призив да бъде подновена черноморската зърнена сделка, за да може светът да се справи с глобалния недостиг на храна, съобщи Ройтерс.

Кулеба е на официално двудневно посещение в Исламабад. Това е първата визита на министър от Киев в пакистанската столица от установяването на дипломатически отношения между двете страни през 1993 г. Кулеба заяви, Русия е подкопала световната продоволствена сигурност.

Пакистанският му колега Билавал Бхуто Зардари подкрепи призива, като заяви, че смята да отнесе въпроса до висша инстанция в лицето на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Срокът на споразумението за безопасен износ на зърно и други хранителни продукти от украинските пристанища през Черно море изтече в понеделник, след като Русия се оттегли от него. Това стана въпреки предложението на ООН към руския президент Владимир Путин да се възстанови достъпът на дъщерно дружество на руската земеделска банка за глобалната система за финансови съобщения СУИФТ в замяна на удължаване на зърнената сделка.

„Подновяването на зърнената сделка не е само в наш, но и в световен интерес“, заяви Зардари.

Посещението на Кулеба идва в момент на затопляне на отношенията между Исламабад и Москва, като Пакистан започна да внася петрол от Русия по-рано тази година. Външните министри на Украйна и Пакистан обявиха, че са обсъждали икономическо сътрудничество между двете страни с фокус върху конкретни договорености за продоволствената сигурност.

„Трябва да намерим начин зърното ни да достига до световния пазар“, заяви  Кулеба. „Въпросът е, че сухопътните коридори не могат да поемат целия обем от нашето зърно за износ, а дефицитът ще доведе до покачване на цените“, посочи той.

Кулеба добави, че морето е най-добрият път, по който зърното и основните хранителни продукти могат да достигнат до световния стоков пазар, на който се отчита ценови скок след руското нашествие в Украйна миналата година. Според оценката на ООН зърнената сделка е понижила цените на храните с 20% в глобален мащаб.

Само дни след като излезе от черноморската зърнена сделка, Русия обстрелва южното украинско пристанище Черноморск, като по данни на Кулеба са изгорели 60 000 тона пшеница, предназначена за Китай, и е разрушена инфраструктура, изградена за износа на зърно.

„Ето защо е толкова важно да направим всичко възможно да подновим зърнената сделка – да възстановим баланса на глобалния хранителен пазар, да установим отново контрол върху цените, да се даде на Украйна възможност да осигури зърно на държавите, които най-много се нуждаят от него“, заяви още външният министър на Украйна.

Русия предупреди, че от днес ще гледа на корабите, плаващи до украинските пристанища в Черно море, като на потенциални военни цели.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html