понеделник, 29 април 2024 г.

С нови е-устройства искат да гарантират честността на вота и да ускорят изборния процес

Снимка: БГНЕС

Група експерти предлагат промени в Изборния кодекс, с които да се въведе преброяване на гласовете чрез електронни устройства.

„Целта е да постигнем 3 в 1 – да гарантираме на избирателите, че гласът им е отчетен честно и точно; да улесним администрацията при броенето; да спестим средства в дългосрочен план. Идеята е да се монтира устройство тип скенер, което сканира хартиените бюлетини. Машините имат това като вградена функционалност. Това предложение е само за хартиените бюлетини“, обясни пред „България Он Еър“ бившият зам.-министър на електронното управление Благовест Кирилов.

По думите му е хубаво, че дискусията започва сега, а не в 12 без 5 преди местните избори. Той очаква партиите да разгледат законопроекта и още този петък да започне дискусията за устройствата.

Тайната на вота не се нарушава – избирателят получава потвърждение, че това, което е отчетено, същото той е заявил, обърна внимание Кирилов за зрителите на „България Он Еър“.

В края на изборния ден от устройството може да се извади протокол, който доказва разбивките за съответните партии и кандидати, стана ясно от думите на госта. Устройствата ще намалят до минимум опциите за манипулация. Подобни устройства са в пъти по-евтини от машините, които ползваме в момента, плюс поддръжката им, отбеляза Кирилов.

„Устройството не заменя урната. Това са малки кутийки, през които минават бюлетините, след което влизат в урните. Няма как бюлетината да тръгне към урната, без преди това да е бил потвърден вотът от скенера“, каза още бившият зам.-министър на електронното управление.

Според него процесът по гласуването „ще се забави“ едва с няколко секунди, но многократно се скъсява времето за обработка на резултатите. Предвидено е ново обучение на членовете на секционните избирателни комисии.

Ако устройството спре, урната се премахва от изборния процес, като от устройството се изважда това, което вече има като резултат. Ако и двете устройства в секцията спрат, тогава се преминава изцяло към гласуване в урните. Изборният процес не се прекъсва.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html