петък, 3 май 2024 г.

Денков: В България се разпространява опасен наркотик, 100 пъти по-активен от хероина

Акад. Николай Денков
Снимка: БГНЕС

В България се разпространява нов синтетичен и много опасен наркотик, който е около 100 пъти по-активен от хероина. Той се разпространява чрез смесване с други наркотици. Първо имаше разпространение в САЩ, в Западна Европа, а сега вече и у нас. Това заяви в началото на правителственото заседание премиерът Николай Денков

Затова от тази седмица правителството създава нов координационен механизъм, чийто фокус ще бъде организираната престъпност, вносът и разпространението на наркотици.

„Фокусът ще бъде върху големите вносители, големите разпространители и идеята на този координационен механизъм е да допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества, който има много функции. Основните задачи ще бъдат под координацията на Министерство на вътрешните работи (МВР), ГД „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), Гранична полиция, но също така ще бъдат включени и Министерство на финансите, Агенция „Митници“, Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), Националната следствена служба (НСлС), Министерство на образованието, Здравното министерство, както и Министерство на електронното управление, тъй като голяма част от пазара е онлайн търговия“, допълни премиерът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html