събота, 27 април 2024 г.

Вадят компромат срещу Радев

Румен Радев

Скоро ще има тежък политически компромат срещу президента Румен Радев, прогнозира вестник „Галерия“, като се позовава на свои източници. Anteni.info предава публикацията и на своите читатели.

Елица Григорова, Борис Йорданов за в. „Галерия“

Лют компромат срещу държавния глава ще види бял свят в близко време, смятат източници на „Галерия“. Целта на атаката била да му се покаже, че в момента е в по-слаба позиция, отколкото новото мнозинство. Общият интерес на ПП и на ГЕРБ бил ясно дефиниран именно около това кой е по-пръв управник и Радев трябвало да си знае мястото.

Към президента в последните дни се изсипаха редица упреци и от ляво, и от дясно. Той беше остро критикуван както за речта си на Рожен, така и за позициите си спрямо Украйна. Опонентите му го упрекнаха в разединение на нацията, след като той употреби безадресно квалификации като нихилизъм и безродие, очевидно визирайки противниците на проекта за пилона.

За сряда дори е насрочен митинг пред президенството, на който вероятно ще се издигне и искане за импийчмънт. Конкретният повод са думите му, че „Украйна настоява да води тази война“.

Радев е обект на критики от месеци, тъй като наред с конфликта му с БСП той си отвори и втори фронт – с ПП и новото правителство. Министрите на Денков били доста нахъсани да търсят кривиците на своите предшественици и се очаква до есента да бъдат извадени всички техни действия, които са атакуеми по някой параграф.

Словесните престрелки обаче не са най-същественото, защото в обкръжението на държавния глава имало хора с отявлени бизнес зависимости. Бившият военен министър Димитър Стоянов, известен като дясна ръка на Радев, бил в нестихващ конфликт както с експремиера Кирил Петков, така и с бившия икономически министър Корнелия Нинова. Причината за тези противоречия била главно в износа на оръжие, който според настоящия икономически министър Богдан Богданов се е увеличил с 200% за една година. Това увеличение няма как да е случайно съвпаднало с войната в Украйна и от него печелят както държавата, така и определени икономически кръгове. Техните политически изразители пък били най-ярките противници на Путин и използвали всеки повод да нападат Радев като едва ли не фен на руския президент.

Хора от политическите среди твърдят, че именно търговията с оръжие, а не някакви принципни политически разногласия, са в основата на конфликта между президента и ПП, от една страна, и президента и Нинова, от друга.

Другата атакуема фигура до Радев бил Николай Копринков, който в момента реди свои фаворити за кметове. В прословутия изтекъл запис от заседанието на ПП Асен Василев казва дословно: „Радев е хванал под едната ръка Гешев, под другата ръка Копринков. И с едната ръка ги подкупва, с другата ги заплашва. И това в момента се случва на абсолютно всички герберски кметове. И вместо да имаме ГЕРБ 25%, ще имаме ГЕРБ 15% и прокремълска партия на Радев с местните кметове“.

В ПП все още са бесни именно заради това, че политическите им тайни са станали публични по един нерегламентиран начин и били готови на всякакви действия, за да си отмъстят. В мотивите им за импийчмънт всеки компромат би свършил отлична работа, смятат депутати. Затова сегашните министкри имали бойната задача да изровят всичко за служебните, което би ударило по имиджа на техния патрон.

Друг сериозен конфликт между президента и управляващите се очертава по темата за политическия контрол в МВР. Вътрешният министър Калин Стоянов не искал да работи с главния секретар на МВР Петър Тодоров, който държи оперативното ръководство над силовото ведомство. Тодоров бе назначен лично от Румен Радев и минава за негов доверен човек. Топлата връзка там отново идва от Николай Копринков, който дълги години се подвизава в местната власт в Пловдивско, бил е общински съветник в община „Марица“ и кмет на село Труд. Главсекът Тодоров също е от Филибето, цялата му кариера минава в ОДМВР Пловдив. На практика вътрешният министър е с вързани ръце, а в сектора ври и кипи, защото полицаите настояват за увеличение на заплатите и стягат протести.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html