неделя, 28 април 2024 г.

За година установиха 40 пътни отсечки с много катастрофи

Един от най-ярките примери за празните приказки от държавните институции са многото произшествия и жертви по пътя Русе-Бяла.
Снимка: БГНЕС

За последната година бяха идентифицирани 40 участъка с брой на катастрофите над критичния минимум за концентрация. Това каза д-р инж. Иван Табаков, експерт в Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“(ДАБДП) и одитор по пътна безопасност, цитиран от БТА.

По думите му, всяка година броят им е различен, защото оценката е за такъв срок.

Според Иван Табаков има пътни отсечки, които всяка година са с концентрация на пътнотранспортни произшествия (ПТП), но те са малко. „Например Автомагистрала „Тракия“ в района на Ихтиман, където ежегодно се случват инциденти при мокра настилка. Или Прохода на републиката, където има участъци, които са с концентрация ежегодно през последните десет години“, поясни той.

Табаков поясни, че след установяването на проблемните участъци целта е да бъдат посочени какви са необходимите подобрения за повишаване безопасността на движението. По думите му това мое да стане например с разделяне на движението чрез мантинели, поставяне на нови пътни знаци, кръгови кръстовища и др.

Възникването на участъци с концентрация на ПТП се свързва единствено със състоянието и особеностите на пътната инфраструктура. През един такъв участък преминават различен брой и вид превозни средства, управлявани от водачи с различен профил на поведение и начин на шофиране, каза Табаков.

Според него на пътя Русе-Бяла, както и на много други пътища, се случват инциденти, но те са разпределени хаотично, поради което не може да се търси зависимост от състоянието на елементите на пътя. Когато има натрупване на дадено място, това е сигурен знак, че има проблем в пътя.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html