понеделник, 29 април 2024 г.

ЕС търси възможности за превоз по суша на зърно от Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз търси възможности за превоза на повече украинско зърно посредством влакови композиции и камиони, след като Русия прекрати участието си в сделката, благодарение, на която беше гарантирана сигурността на транспорта му през Черно море. Това обявиха официални представители на ЕС, цитирани от Ройтерс и БТА.

„Това (блокирането на превоза на украинско зърно по море – б.р.) означава, че стотици хиляди хора по света ще бъдат обречени на глад“, заяви пред журналисти върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. „Те (управляващите в Москва – бел.ред.) използват глада като оръжие“. Борел направи това изявление в кулоарите на срещата на върха в Брюксел на страните от Евросъюза и от Общността на латиноамериканските и карибските държави.

Междувременно застрахователният брокер „Марш“ (Marsh) обяви, че е преустановено застраховането на товарите с украинско зърно, транспортирани през Черноморския коридор. Това става, след като Русия вече не гарантира безопасността на търговските кораби, които се движат по този маршрут, отбелязват анализатори. В рамките на този механизъм се осигуряваше застрахователно покритие в размер на до 50 милиона долара на карго с украинско зърно. То се осъществяваше от група застрахователи, начело с „Аскот“ (Ascot), фирма към международния застрахователен пазар „Лойдс“ (Lloyd’s), базиран в Лондон.

Днес френският президент Еманюел Макрон каза, че руският президент Владимир Путин е направил „огромна грешка“ с прекратяването на участието на Москва в споразумението за износ на украинско зърно, предаде АФП. „Той реши да превърне храната в оръжие… Мисля, че това е огромна грешка“, обяви днес Макрон, говорейки на английски, в края на срещата в Брюксел между лидерите на страните от Европейския съюз и Латинска Америка. Прекратяването на зърненото споразумение показва, че „кралят е гол, да не кажа царят“, добави френският държавен глава.

Вчера Русия обяви отказа си да запази споразумението, подписано през юли миналата година под егидата на ООН и Турция.

„Сухопътните маршрути, които ние, европейците, сме осигурили от началото на кризата, представляват 60% от транзита и износа на зърнени култури. Те са важни и ще продължим усилията си“, допълни френският президент.

Отказът на Москва да продължи да изпълнява сделката бе осъден от повечето представители на западните страни, както и от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, според когото „стотици милиони хора ще бъдат обречени на глад и ще платят цената“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html