петък, 3 май 2024 г.

Димитър Рачков взима 17 изпита с късметлийска риза

С Васил Василев-Зуека са двойка на екран близо петнадесет години

Професионалният, а отскоро и любовният живот на телевизионния водещ Димитър Рачков са теми, които силно вълнуват почитателите му, пише “Галерия”.

Неслучайно любопитни очи упорито се взират в ежедневието на звездата, опитвайки се поне замалко да надзърнат в личното му пространство, изпълнено с неразказани истории, запознанства, падения и върхове.

Малцина обаче знаят, че зад вихрушката от емоции, която 50-годишният артист създава на сцената, се крие един суеверен мъж, вярващ в късметлийските си дрехи. А най-силната история, доказваща, че действително изборът на сако, панталон и бяла риза, като по онова време има две в гардероба, го отвеждат напред са успешно взетите седемнадесет изпита в НАТФИЗ.

Със звездния клас отпразнуваха 30 години от студентството през 2021 г.

Преди радостния финал, той отслабва с цели шест килограма. „Подготвях се, трябваше да направя танц, комедиен и драматичен монолог, имаше писмен изпит… Бяха около три или четири кръга. Клас взимаха само трима преподаватели“, споделя актьорът. Предизвикателство №1 се оказва диалектът му. А на една от репетициите вместо коте, упорито повтаря коти. „Преподавателката каза, че няма да изиграя Хамлет“, издава през смях, спомняйки си студентските години.

Димитър, който се учи на актьорски майсторство в един клас с редица любимци от киното и театъра, сред които Лара Златарева, позната като Кака Лара, Иван Радоев и Пенко Господинов, служи в казармата след това. Описва преживяното като кошмар, въпреки че пази красиви спомени и случки, някои от които с известния певец Миро от „Каризма“. Спят един под друг, на двуетажно легло. „Поел си по пътя си, имаш цел, учил си четири години, срещнал си много хора, имаш определен кръг и изведнъж отиваш в нищото… Служих в Грудово и Болярово – там има лятно кино и гробище. Отивам с колега, той беше по-чувствителен, питаха ни какви сме. Казаха, че първо сме войници, после сме артисти. Имахме уговорка да ни изтеглят в щаба на Армията. И ни прехвърлиха“, споделя шоуменът.

Като дете

Чак след този период се сблъсква със същността на професията си. „Отидох в театъра, това бяха двете най-добри години в живота ми. Спях в гримьорната, беше по-интересно. Имаше условия – и баня, и тоалетна. Бяхме страхотен състав от млади хора, бачкахме като луди. Купонясвахме, бяхме момчета и момичета на 24-25 години“, спомня си с усмивка днес.

Години по-късно настъпва ерата на Халваджиян. Първата им среща е повлияна от предаването със скрита камера „Сладко отмъщение“, където Димитър играе мафиот, а това провокира интереса на шефа му. Попада в „Господари на ефира“ по заместване. За кратко е трябвало да бъде на мястото на Малин Кръстев, който по онова време бил ангажиран със заснемането на нов филм. Предупреждават го, че влиза в амплоато на водещ, но не бива да има претенции. „Отидох с голямо удоволствие. Много ми харесваше. Изкарах един месец и не ми се тръгваше, но те бяха определили този период. Прегърнахме се. Минаха още два месеца. Спомням си, че пътувах с баща ми и семейната лада, когато Маги се обади. Каза ми: „А, какво ще кажеш да започнеш за постоянно?“ Отговорих му, че ще помисля, а сърцето ми прескачаше (смее се). Напуснах театъра, някои ми казаха, че отивам да правя халтура, а за мен халтурата е несериозно отношение съм работата, което никога не съм имал. Дори да бъда на частно парти. Играл съм в хол на двадесет души… За мен е важно да работя качествено. Първо водех със Зуека, работихме заедно 15 години. Имаме страхотно приятелство и партньорство“, коментира Рачков.

Двамата са семейство, днес водещият признава, че усеща ужасната му липса, както и че българският ефир е загубил много. За никого не е тайна, че имат куп истории, някои от които достойни за цял комедиен спектакъл. Една от най-смешните им случки се разиграва във Велинград, по време на новогодишна програма. На репетициите ченето на Зуека пада. Нямат лепило, което налага търсенето на дъвка – единственият им ход. Рачков е човекът който я дъвчи. „Каза ми, че не става“, смее се Митко.

Друг случай се разиграва в Пловдив. Поканата е от заможни земеделци, които искат хумор и игри. Тяхното изискване е три вечери, в които шоуто да бъде на макс. Гафът се случва на финал, когато без сценарии и подготовка, Димитър без да види хваща за краката възрастна жена на около 75 години, която обръща с главата надолу. Същата изсумтява от болка, но както самият той казва “вече се излага” и неписаният ход продължава…Публиката е втрещена, а Зуека прави знак, че ще си изядат боя. Разбира се, щастливият завършек е факт, а истината – че нямат нито час репетиция добре прикрит.

Неслучайно определя животът от половин век като красиво изживян, а днес изповядва вярването, че „хубавото мина, а доброто предстои“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html