неделя, 28 април 2024 г.

Близо 5 милиона са бежанците в Турция

Нерядко част от мигрантите в Турция се опитват да минат през България за Западна Европа.
Снимка: БГНЕС

Близо 5 милиона бежанци има в момента в Турция, сочат последните данни на Дирекцията по миграция към министерството на вътрешните работи, предават медиите югоизточната ни съседка.

Официалната информация за броя на бежанците се актуализира всяка седмица на сайта на дирекцията. Съобщението бе направено във връзка с разпространени в социалните мрежи твърдения, че броят на бежанците на турска територия е 17 милиона души.

В нашата страна има общо 4 893 752 бежанци. Неоснователните коментари, публикувани в социалните мрежи, не съответстват на действителността, се казва в изявлението.

По данни на турските власти през 2022 г. в Турция е имало 5,4 милиона чужденци, от които почти 1,3 милиона живеят в Истанбул, което представлява около 8 процента от населението. Най-много от чужденците – 500 000, са сирийски граждани.

Новият министър на вътрешните работи на Турция Али Йерликая след встъпването си в длъжност обеща да сложи край на проблема с нелегалната миграция в страната в рамките на няколко месеца. Полицията в 17-милионния Истанбул извършва ежедневни акции срещу нелегалните мигранти в мегаполиса, включително и в туристическите райони.

Хиляди мигранти са задържани през последните седмици в Истанбул, като повечето от тях са сирийци.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html