понеделник, 29 април 2024 г.

Атанас Атанасов: Радев да се обади на Путин да изтегли войските си от Украйна

Снимка: БГНЕС Архив

Радев да се обади на Путин по телефона и да му каже да изтегли войските си от Украйна, а ве да иска украинците да се предадат. Това призова съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ и лидер на „Демократи за силна България“ Атанас Атанасов в ефира на БНР.

„Президентът не иска да се примири с това, че вече не е на власт. Той и хората от служебното правителство имаха друг план, но той се провали. Те очакваха и този парламент да бъде разпуснат, поради неспособност да се създаде правителство. Искаха служебното да бъде преназначено и да управлява до местните избори, а успешните министри от него да се кандидатират за кметове на големите общини. Това беше цялостен пран за овладяване на местната власт от президента“.

Атанас Атанасов отбеляза приемането на държавния бюджет с конституционно мнозинство. Той не е изненадан от отношението на обществото към правителството и политическите сили в момента.

„Ние предприехме държавнически ход, когато съставихме редовно правителство, което да решава ежедневните грижи на българите. Поехме риска да изгубим част от подкрепата на избирателите си“.

Атанасов дискутира и номинацията на Вили Лилков за кмет на София от група интелектуалци. Лидерът на „Демократи за силна България“ отбеляза, че Лилков в момента не е действащ председател на ДСБ в София.

„Много месеци се занимавахме със създаването на коалицията за местните избори в столицата. Обсъдили сме и кандидата. Очаквахме атака срещу него по линия на роднините му от ДС. Но не може да преследваме децата за поведението на техните родители. А сега част от демократите заемат същата позиция, както комунистите по време на тяхното управление. Този млад човек може ли да носи отговорност за това, което се е случвало по време на комунистическото управление? Сигурен съм, че Васил Терзиев ще спечели убедително изборите в София“, добави Атанасов и добави, че през следващата седмица ще бъдат обявени конкретните промени, които предвиждаме в Конституцията.

„Съдебната реформа ще се случи. Тя е изключително важна. Усещането на българите за справедливост го няма. Миналата седмица разглеждахме окончателните текстове и ще ги подложим и на обществено обсъждане. Искаме да привлечем към дебатите хора от научната общност. Това е основният закон на страната и трябва да се търси широк обществен консенсус“, каза още той и отбеляза още, че мнозинството в парламента твърдо застава зад позициите на НАТО и подкрепата за Украйна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html