събота, 4 май 2024 г.

Част от десницата иска за кандидат-кмет на София проф. Вили Лилков

Снимка: БГНЕС

Част от десницата иска за кандидат-кмет на София проф. Вили Лилков, съобщи БТА. Той е бивш общински съветник и заместник-председател на СОС от 1999 до 2014 г., потвърди Иван Сотиров, бивш народен представител от СДС, който е един от включилите се в гражданската инициатива. Лилков каза, че ще даде отговор до понеделник.

Първоначално 27 души сме се подписали, но много се присъединяват, коментира Иван Сотиров. По думите му целта е десните хора и демократичната общност да гласуват за нещо истинско, а не да са изправени пред избор „кое е по-малкото зло“ – кандидатура, която да им даде възможност да гласуват по съвест. „Тази подписка малко ме сварва неподготвен, ще трябва да се консултирам и да поговоря отново, да преценя подкрепата и шансовете, които бих могъл да имам, посочи той. До понеделник ще дам отговор“, каза още Лилков.

Във Фейсбук е създадена специална група „Вили Лилков за кмет на София“, където е публикувана подписката. От страницата на фейсбук групата става известно, че сред подписалите се под номинацията на Вили Лилков са Аня Пенчева, Богдана Карадочева, Ваньо Шарков, Васил Георгиев – Кръпката, Ивайло Цветков – Нойзи, Иван Лечев, проф. Йордан Бакалов, Михаил Вешим, Муравей Радев, Надежда Нейнски, Николай Ненчев, Петър Москов – председател на КОД (Консервативно обединение на десницата), Стефан Димитров, Стоян Радев и Теди Москов.

Професор по физика и доктор на науките, Вили Лилков е дългогодишен ръководител на катедрата по физика в МГУ „Св. Иван Рилски“, общински съветник и зам.-председател на Столичния общински съвет (1999 – 2014 г.) и народен представител в 43-ото Народно събрание. Лилков е съавтор е с Христо Христов на книгите „Бивши хора по класификацията на ДС“ и „Погубената България“. В книгата си „Доблест и наказание – Народният съд и ДС срещу спасителите на българските евреи“ Вили Лилков разказва за съдбата на малко известни личности, защитници на българските евреи през времето на Втората световна война.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html