понеделник, 29 април 2024 г.

Посолството на Украйна: Именно агресорът настоява да води война

Снимка: БГНЕС

Посолството на Украйна в Република България категорично заявява, че Украйна полага всички възможни усилия за възстановяването на мира. Украинският народ, започвайки от 2014 година, героично се отбранява и отстоява своята териториална цялост и държавен суверенитет. Русия като държава терорист продължава своята въоръжена агресия срещу Украйна, засилвайки заплахите и ядрения шантаж срещу демократична международна общност. Прехвърлянето на вината върху Украйна, която бе вероломно нападната от северната си съседка, за водената война е една от най-разпространените опорни тези на руската пропаганда и хибридната война в Европа. Това се казва в позиция на посолството на Украйна в България, изпратено до медиите.

По-нататък се подчертава, че само кремълският режим и неговите последователи избягват да наричат войната на русия срещу Украйна с думата „война“, маскирайки руската агресия и геноцида срещу украинския народ под формулировките „конфликт“ и „специална операция“.

Искаме да подчертаем, че предоставянето на средства за отбрана на Украйна не води към увеличаването на количеството на жертви и разрушения, точно обратно – това означава повече спасени животи, както на обикновените граждани, техните семейства и деца, така и на домовете и жилищата им.

Предоставянето на гаранции за безопасност на Украйна – това са гаранции и за безопасността на Европа, включително и на България.

Посолството се обръща към определени политически сили с призив да се въздържат да използват обвинения срещу Украйна, която страда от руската военна агресия, за постигането на ситуативни политически цели. Това се отнася и за спекулациите с украинските граждани от български произход, многобройната българска диаспора в Украйна. Те, както и представителите на други национални малцинства, са патриоти на своята държава и защитават домовете си и роднините си от зверствата на руските окупатори.

Украйна е благодарна на Република България за предоставяне на помощи и непрекъснатата подкрепа в политическа, военно-техническа, финансова и хуманитарна сфери. Посолството на Украйна искрено благодари на милионите българи, които са проявили съпричасност и протегнали ръка за помощ в този изключително труден за украинския народ момент.

От посолството предоставиха и актуална справка за продължаващата 506 дни вой на Русия срещу Украйна:

– образувани 97 314 дела относно военните престъпления на руските окупационни войски в Украйна;

– 10636 убити цивилни граждани на Украйна , включително 494 деца;

– изчезнали 15 254 граждани, включително 1052 деца;

– депортирани в Русия са повече от 200 хиляди украински деца;

– разрушени повече от 110 хиляди инфрастуктурни обекта в Украйна ;

– 20% от територията на Украйна, със статут на защитени зони са засегнати от война;

– минирани са 10% селскостопански земи;

– 2,4 милиона хектара гори са минирани и/или повредени по време на окупацията;

– 495 хиляди хектара от горите се намират в анексираните територии.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html