събота, 27 април 2024 г.

Ниски заплати и политически натиск тормозят журналистите в Турция

Журналистите в Турция нерядко протестират в защита на правата си.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

От ниски заплати и политически натиск се оплакват основно журналистите в Турция, показва проучване, оповестено от Синдиката на турските журналисти, цитирано от БТА. Проучването, извършено със съдействието на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ), включва анкета, осъществена сред работещите в медии в югоизточната ни съседка.

Мнозинството журналисти там получават много ниско заплащане за труда си, работят над 45 часа седмично и не могат да използват цялата си отпуска. Едва 28,6% получават допълнително заплащане за извънреден труд. Според резултатите от анкетата, над половината от турските журналисти (54,8%) посочват, че най-големият проблем за тях е политическият натиск. Следват финансовите проблеми (37,1 на сто), трудовите условия (29%), натискът от работодателя (24,7 на сто).

Един от изводите на проучването е, че жените журналисти, и най-вече тези под 35 години, са подложени в по-голяма степен на цензуриране в сравнение с мъжете. 42,8 на сто от участниците в анкетата посочват, че са били подлагани на цензуриране. Цензурата обикновено се реализира под формата на непубликуване, премахване или промяна на информацията, на авторските материали, спиране на предавания в електронните медии. Причините за цензурирането са най-вече политически или са наложени от страна на работодателя, показва проучването.

Автоцензурата също представлява проблем. 25,3 на сто от анкетираните посочват, че често или постоянно прилагат автоцензура. В същото време обаче според 36,9 на сто няма автоцензура.

Сред причините за това е мобингът (групов психически тормоз на работното място). Журналистките, младите новинари, а също така и журналистите в големите градове са изложени в по-голяма степен на такъв тормоз от останалите колеги в редакцията.

Турските журналисти посочват още, че се случва да биват подлагани на съдебно преследване заради авторски статии и репортажи, да се блокира достъпът им до новините, да бъдат физически малтретирани, да се конфискуват техниката и материалите им.

Поради причините, посочени в анкетата на синдиката, една четвърт от журналистите посочват, че имат намерение да сменят професията си.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html