понеделник, 29 април 2024 г.

В САЩ опростиха студентски заеми за $39 млрд.

От облекчението ще се възползват 804 000 американци теглили някога кредити за следването си.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В САЩ опростиха студентски заеми на 804 000 души за общо 39 млрд. долара, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По информация на американското министерство на образованието облекчението е в резултат на поправка на т. нар. механизъм, свързан с изплащане на заемите, основано на доходите (IDR). Кредитополучателите ще отговарят на условия за опрощаване, ако са направили месечни плащания, основани на доходите им, за период от 20 или 25 години, обясниха от американското министерство. Програмата за изплащане, основано на доходите, ограничава изискванията за плащане за хора с по-ниски доходи и опрощава остатъчното им салдо след определен брой години.

„Твърде дълго кредитополучателите изпадаха през пукнатините на повредена система, която не успяваше да следи точно напредъка им към момента на опрощаване“, каза образователният министър Мигел Кардона.

Президентът Джо Байдън заяви, че ще предприеме нови мерки за облекчаване на студентските заеми на американците, след като Върховният съд блокира плана му за анулиране на подобни дългове за стотици милиарди долари. Министерството на образованието започна разработването на регулаторен, за да осъществи плана си за облекчаване на заеми за 430 млрд. долара. Очаква се този процес да отнеме месеци.

Днешните мерки попадат в отделна програма за коригиране на броя на плащанията, която администрацията на президента Джо Байдън обяви през април миналата година, припомни министерството.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html