събота, 4 май 2024 г.

Путин: „Вагнер“ вече не съществува в юридически смисъл

Руският президент Владимир Путин заяви, че частната военна компания „Вагнер“ не съществува в юридически смисъл, тъй като в Русия няма закон за частните военни организации.

„Вагнер не съществува“. Няма закон за частните военни организации и тя просто не съществува“,е заявил Путин пред „Комерсант“. „Групировката я има, но юридически не фигурира, като такава“, е уточнил Путин и изтъкнал, че руското правителство и парламент трябва да обсъдят правната рамка за частните военни формирования. Той е заявил, че е предложил на войниците на „Вагнер“ да продължат да служат заедно под командването на командира, който ги е командвал през последните 16 месеца.

„Всички можеха да се съберат на едно място и да продължат да служат“, е заявил Владимир Путин. „И нищо няма да се промени за тях.“ Те ще бъдат водени от същия човек, който през цялото време е бил истинският им командир“. Той е добавил, че това е едно от няколкото предложения, които е направил на среща с основателя на Вагнер Евгений Пригожин и около 35 бойци на „Вагнер“ в края на миналия месец, пет дни след като „Вагнер“ започна неуспешен бунт срещу руското военно ръководство. „Мнозина кимаха с глави, когато казах това“, подчертал Путин и е добавил, че Пригожин не се е съгласил с това. „Пригожин, който седеше отпред и не го видя, каза: Не, момчетата не са съгласни с това решение“. Руският президент е бил категоричен, че няма възможност „Вагнер“ да продължи да съществува в сегашния си вид

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html