понеделник, 29 април 2024 г.

В Битоля е насрочено делото срещу българина Любчо Георгиевски

Снимка: БГНЕС

В Основния съд в Битоля за днес е насрочено първото заседание по делото срещу председателя на Сдружението Културен център „Иван Михайлов” – Битоля Любчо Георгиевски, съобщава БТА.

В поредното изфабрикувано дело срещу българин от бившата югорепублика Северна Маъкедония той е обвинен за разпространение на расистки и ксенофобски материали по електронен път по чл. 394-Г от Наказателния кодекс на Северна Македония. Като заподозрян за разпространение на расистки и ксенофобски материали Люпчо Георгиевски беше разпитан от прокуратурата в Битоля в средата на декември 2022 г., по сигнал на опозиционната партия Левица.

Според адвоката на Георгиевски Насер Рауфи от прегледаните материали по време на този разпит е станало ясно, че представените доказателства са „исторически факти, снимки, цитати предимно на Иван Михайлов“.

През април председателят на вече заличеното сдружение Културен център „Иван Михайлов“ – Битоля отново беше извикан в прокуратурата в качеството му на физическо лице, но и като председател на юридическото лице сдружение „Иван Михайлов“, като обвинението беше също за разпространяване на расизъм и ксенофобия по електронен път, но за административно нарушение по сигнал на Комисията за превенция и защита от дискриминация. Делото беше прекратено, „докато няма решение на прокуратурата по наказателното дело“ по същото обвинение, каза тогава представителят на антидискриминационната комисия Весна Бендевска.

Чл. 394-Г от Наказателния кодекс на Северна Македония се отнася до „разпространение на материали с расистки или ксенофобски характер в писмен вид, чрез снимка, запис или представяне на идея или теория, която предлага, представя или подтиква към омраза, дискриминация или насилие, против лице или група въз основа на раса, цвят на кожата, национално или етническо потекло или вероизповедание”. Наказанието по този член от Наказателния кодекс на Северна Македония, по който Георгиевски е обвинен, е „затвор от една до пет години”.

Сърбоманската партия „Левица“ подаде сигнал до прокуратурата в Битоля срещу Люпчо Георгиевски още през май миналата година, месец след откриването на помещенията на Културен център „Иван Михайлов” в Битоля. По-късно Комисията за превенция и защита от дискриминация, която беше сезирана от друга просръбска организация – Съюза на бойците от националноосвободителната и антифашистката война на Македония 1941-1945 г.- Битоля излезе с решение, че е установила дискриминация на национална и етническа основа от страна на сдружение „Иван Михайлов“ в Битоля за съдържание във Фейсбук страницата на сдружението, „което предизвиква тормоз под формата на инструкции, свързани с характера, делото и идеологията на Иван Михайлов“.

С промяната на Закона за фондациите и сдруженията, които парламентът на Северна Македония прие, сдружението „Иван Михайлов“ в Битоля беше заличено, заради неприемливото, според институциите в страната, име.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html