петък, 3 май 2024 г.

Терзиев рода и с Петър Младенов?

Кандидат-кметът за София на ПП-ДБ Васил Терзиев може да е роднина и с комунистическата знаменитост Петър Младенов, пише в най-новия си брой вестник „Галерия“. Публикуваме прелюбопитния материал и в Anteni.info.

Анна Атанасова, в. „Галерия“

Кандидатът на ПП-ДБ за кмет на София – Васил Терзиев, най-вероятно е роднина на първия президент на България – Петър Младенов. Хора от неговия кръг твърдят, че това е напълно възможно, защото майка му е от видинското село Тошевци, откъдето е и бившият външен министър на България по времето на социализма. Самият Терзиев твърди в свои интервюта, че като дете лятото често е ходел при „баба и дядо в едно видинско село“. „Галерия“ научи от свой източник, че селото, в което настоящият кандидат за столичен кмет е прекарвал ваканциите си, наистина е Тошевци. Неговата майка напуска селото, за да завърши френската гимназия във Варна, където изучава и испански, а след това учи испанска филология в Куба. По онова време не всеки е можел да учи навън, а в Куба – острова на свободата, както наричат страната на Фидел Кастро, само човек с много дълбоки връзки е можел да отиде.

Петър Младенов

Тошевци е известно като партизанското село, там от всяка къща е излязъл шумкар. Бащата на Петър Младенов е убит по много жесток начин от фашистката власт през януари 1944 г. – тогава Тошо Младенов е заместник-командир на партизанския отряд „Георги Бенковски“, в който е имало много мъже от селото, което тогава се е казвало Урбабинци. Между другото интересен факт, свързан с неговата биография, е, че чак 43 години след неговата смърт съпругата на Петър Младенов – Галя, и тяхната дъщеря Татяна отиват при пророчицата Ванга в Петрич, която им казва нещо, което те не са знаели. Оказва се, че политкомисарят не е убит от куршум в сражение, както са смятали в онези години, а е загинал по много мъчителен начин – партизанинът е намушкан десетки пъти от трима души с щикове и ножове. Семейството на Петър Младенов след това прави проверка и изисква документите от съдебния процес, воден точно след 9 септември 1944 г. и там точно това е записано.

Наши източници от близкото до Тошевци градче Грамада твърдят, че майката на Васил Терзиев е част от голямата и много уважавана рода на Тошо Младенов. Той е шестото от седемте деца на Ненка и Младен Цеков Герговски. Родовата хроника на тази фамилия е изпълнена с бележити предци, които са оставили диря в историята ни. А основоположник на този стар български род е донският казак Георгий, който попада в българските земи по време на поредната Руско-турска война през 1811 г. , когато отрядът на княз Михаил Воронцов води епични битки край Видин с ордите на Исмаил бей.

Ето как кандидатът на тъмносинята десница за столичен градоначалник Васил Терзиев се оказва свързан не само със структурите на ДС, данни за което вече излязоха, но и с първия президент/председател на България, какъвто е Петър Младенов. Който, за съжаление, обаче остана в историята ни не с това, че е свалил Тодор Живков от власт и е бил 18 години външен министър на България, а със скандалната си фраза „Най-добре е танковете да дойдат“.

Политикът я изрече по време на един протестен митинг пред Народното събрание на 14 декември 1989 г., когато се обсъждаше отпадането на чл. 1 от Конституцията за ръководната роля на БКП. „Нашите избиратели и съмишленици трудно понасят истината за свързаността на семейството на младия Терзиев с мракобесната Държавна сигурност, но как ще приемат и фактите за евентуалните му родови връзки с висшия комунистически функционер Петър Младенов, ни е трудно да прогнозираме“, твърдят хора от структурите на „Демократична България“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html