събота, 27 април 2024 г.

МАЕ прогнозира по-слабо търсене на петрол за 2023 г.

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

„Световното търсене на петрол е под натиска на трудна икономическа среда най-вече заради значителното затягане на паричната политика в много напреднали и развиващи се страни през последните 12 месеца“. Това се посочва в доклада на Международната агенция по енергията (МАЕ), публикуван днес и цитиран от Франс прес. Общият обем на търсенето ще достигне 102,1 милиона барела дневно. Новите оценки прогнозират добив с 222 хил. барела по-нисък от първоначално обявения и е първата подобна корекция за годината.

„Постоянните макроикономически насрещни ветрове, които се изразяват във влошаване на активността в производствения сектор, ни накараха да преразгледаме към понижение прогнозата ни за растежа през 2023 година за първи път тази година“, уточнява агенцията в месечния документ.

От МАЕ отчитат още, че руският износ на петрол е намалял през юни с 600 000 барела дневно – до 7,3 милиона барела, което е най-ниското равнище от март 2021 г. Свързаните с износа на петрол приходи също са намалели до 11,8 млрд. долара, което е „близо половината от нивото им преди година“, отбелязва МАЕ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html