събота, 4 май 2024 г.

Байдън отиде на посещение във Финландия

Джо Байдън и Саули Нинистьо (вдясно) в началото на разговорите.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън пристигна днес във Финландия, предаде ДПА. Визитата в най-новата страна членка на НАТО е последен етап от обиколката на Байдън в Европа.

В президентския дворец в Хелзинки той се срещна с финландския си колега Саули Нинистьо. Малко преди Байдън там отиде и новият финландски премиер Петери Орпо. След това започна среща с ръководителите на правителствата на северните държави Дания, Норвегия, Швеция и Исландия. Основната тема на разговорите е по-тясното сътрудничество в областта на сигурността, климата и технологиите. Посещението на Байдън във финландската столица ще завърши със съвместна пресконференция с Нинистьо.

Това е първата визита на действащ президент на САЩ във Финландия след тази на Доналд Тръмп преди пет години. Байдън пристигна във Финландия от Литва, където участва в срещата на върха на НАТО.

Финландия официално стана член на НАТО в началото на април. Съседна Швеция, която кандидатства заедно с нея миналата година след руската инвазия в Украйна, също може да се надява скоро да се присъедини към отбранителния алианс, след като тази седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган се съгласи за присъединяването ѝ, отбелязва ДПА.

Финландия е страната от Европейския съюз и НАТО с най-дълга граница с Русия – около 1340 километра. След нейното присъединяване към алианса външната му граница с Русия се увеличи повече от два пъти. В най-близката си точка тази граница се намира само на около два часа път с кола от Хелзинки, но Байдън няма да я посети по време на визитата си, посочва ДПА.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html