понеделник, 29 април 2024 г.

Правната комисия гласува промени, свързани с механизма за разследване на главния прокурор

Комисията по правни въпроси в Народното събрание гласува промени, свързани с механизма за разследване на главния прокурор. Новите текстове, част от законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), касаят софтуера, чрез който да бъдат избирани съдиите, които ще бъдат назначавани като прокурори, за да разследват главния прокурор.

Правосъдният министър Атанас Славов каза, че няколко от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) са го питали какво се случва с процедурата, тъй като първият съдия по новия механизъм бе избран в петък.

Сред предложенията в ЗСВ, които Хамид Хамид (ДПС) представи, има записан и нов, вече шестмесечен срок, за започване на процедура по избор на членове на ВСС. Текстовете бяха приети с 14 гласа „За“ , пет „Против“ и двама „Въздържал се“.

Заместник-председателят на Върховния касационен съд Лада Паунова припомни, че вече е свършена огромен по обем работа, за да бъдат намерени желаещи съдии, които да разследват главния прокурор. И намери някои недостатъци в предложенията по отношение на сроковете. Тя припомни, че има разработен нов специален модул за случайния избор. До него достъп имат само двама системни администратори, а и освен това за него са платени пари. Според нея, ако за специалния случай бъде създаден специален модул, то тогава ще се срине доверието в сегашната система за разпределение на делата, предаде БТА.

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев сподели мнението на Паунова.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС поиска повече информация по какви идеи за промяна в законодателството работи Министерството на правосъдието. Атанас Славов му отговори, че това са текстове, по които България получава препоръки. Това не се случва на тъмно, посочи още Славов.

Депутати от „Има такъв народ“ предлагат пълна отмяна на командироване в системата на прокуратурата. Според тях това е възможност за издигане без конкурс или наказание за някой, който не изпълнява указания. Те предлагат главният прокурор да има само двама заместници, както и провеждане на общи събрания на прокуратурите, на които да бъдат предлагани началници в системата. Тези текстове не бяха приети.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html