четвъртък, 2 май 2024 г.

Парламентът одобри закупуване на модерна система за комуникация с новите F-16

Парламентът одобри на второ четене законопроект за ратифициране на международен договор „Придобиване на Мултифункционална система за обмен на информация и необходимата поддръжка“.

Системата е за обмен на информация и ще се ползва за новите самолети F-16. Тя осигурява мрежова, защитена, адаптивна комуникация във формата на Link-16 за управление, ситуационна осведоменост, целеуказване и целеразпределение на военни средства от наземно базирани пунктове за управление.

Договорът е за 5 255 514 долара, като се предвижда първоначален депозит от 81 652 долара и разсрочено плащане на тримесечни вноски в периода 2023-2029 година.

„С придобиването на терминалите ще се постигне желаното ниво на ситуационна осведоменост, което е изключително важно за осигуряване на условия за използване пълните технически и оперативни възможности, както на новия тип боен самолет F-16 Block 70, така и на новите многофункционални патрулни кораби“, обясни заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев пред комисията по отбрана в парламента.

Решението мина със 146 гласа „за“ от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и „Има такъв народ“. „Възраждане“ и БСП бяха против, а Радостин Василев не участва в гласуването.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html