четвъртък, 2 май 2024 г.

Извънредно заседание на НС за бюджетите на ДОО и НЗОК

Снимка: БГНЕС

В парламента днес ще се проведе извънредно заседание, на което ще се обсъди на първо четене проектобюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса за 2023 година. Депутатите ще гласуват и нов управител на НЗОК.

По-високи пенсии с 12 на сто от първи юли, актуализирани по т. нар. швейцарско правило, предвижда проектът на план-сметката на Държавното обществено осигуряване. Средната пенсия се предвижда да стане 788 лева, което е с ръст от 16,8 на сто спрямо миналата година. Максималната пенсия се запазва в размер на 3400 лева. Запазва се и размерът на осигурителната вноска. Предвижда се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и регистрирани земеделски стопани и тютюнопроизводители да се увеличи от 710 на 780 лева. В проекта е предвидено обезщетението за втората година от майчинството да се изравни с минималната работна заплата в размер на 780 лева от 1 август. Всички останали обезщетения остават на нивата от 2022 година.

Проектобюджетът на правителството предвижда 910 милиона лева повече пари за здраве в сравнение с миналогодишния – или общо разходите за тази година са малко над 7 млрд. лева. Най-голямо е увеличението за първична извънболнична помощ с 24%. Запазва се здравноосигурителната вноска в размер на 8%. Заложеното увеличение на разходите за персонал е с малко над 12 млн. лева спрямо 2022 година.

Бюджетите на ДОО и НЗОК за 2023 година трябва да влязат в сила от 1 август.

По време на извънредното заседание, което е насрочено за 13:00 ч., депутатите ще проведат процедурата по избор на нов управител на Националната здравноосигурителна каса. Две са кандидатурите – на бившата директорка на Столичната здравна каса Иванка Динева, предложена от ГЕРБ-СДС, и проф. Жени Стайкова – бивш директор на Националния център по обществено здраве и анализи, номинирана от БСП. Мандатът на управителя на Здравната каса изтича на 13 юли. Длъжността временно изпълнява Йорданка Пенкова, след като Петко Салчев беше отстранен предсрочно през януари.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html