понеделник, 29 април 2024 г.

Весела Чернева: Въпросът във Вилнюс ще бъде за формулировката за поканата към Украйна

Снимка: БГНЕС

Въпросът на срещата на високо равнище на лидерите на страните от НАТО във Вилнюс ще бъде за формулировката за поканата към Украйна – дали сега ще бъде отправена покана, която ще се реализира след войната, или поканата ще дойде след края на войната. Това каза в ефира на БНР Весела Чернева – директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

По думите й украинската армия няма да се нуждае от много усилия, за да стане част от силите на алианса, смята тя. Чернева подчерта, че сега Украйна иска по-добри гаранции за своята сигурност и затова кандидатства за членство в НАТО.

„След преизбирането си Ердоган има желание да затопли отношенията си със своите европейски партньори. Турция е в сериозна икономическа криза. Анкара има основания да гледа към Европа. Политическият разговор за членството на Турция в ЕС няма да бъде формално подновен, уточни тя, но добави, че когато Турция почука на европейската врата, би искала да види равноправно отношение. Новината, че Швеция ще стане член на НАТО съвсем скоро, дойде в последната секунда преди срещата на НАТО. Отговорът се крие някъде във Вашингтон. В Турция искат от много време да придобият F-16, което им беше отказвано дълго време след покупката на въоръжение от Русия. Сега Ердоган е получил част от това, което искаше, поясни Чернева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html