вторник, 30 април 2024 г.

Тройна такса накара турци спешно да регистрират смартфони от България и Гърция

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Повишаването на регистрационната такса за мобилни телефони, купени в чужбина, въведено от турското правителство от утре, доведе до наплив на турски граждани на гранично-пропускателните пунктове към България и Гърция.

Регистрационната такса скача от 6000 турски лири (230 долара) на 20 000 турски лири (767 долара) или на 3,3 пъти. По информация на турските медии много турски граждани минават тези дни през ГКПП Капъкуле/Капитан Андреево, само за да регистрират купени от България джиесеми и се връщат обратно. Подобна е ситуацията и на ГКПП Пазаркуле с Гърция край Одрин.

Поради опашките от автомобили на граничните пунктове някои граждани предпочитат да минават границата с велосипеди, информира „Ихляс хабер ажансъ“.

“Рано сутринта пристигнах на Капъкуле, за да регистрирам телефона, който бях купила от България. Като видях дългата опашка от автомобили, които чакат на митницата, реших да премина с велосипед и да се върна. Беше доста трудно, но се справих и няма да плащам увеличена такса”, разказа Мерве Туна от Истанбул.

С около 50 на сто се повишават таксите за издаване на паспорти и визи, както и за нотариалните услуги.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html