сряда, 1 май 2024 г.

Кметът на Скопие разкри далавери във фирмата за сметопочистване

Снимка: БГНЕС

Кметът на столицата на Северна Македония Данела Арсовска разкри далавери във фирмата са сметопочистване „Комунална хигиена-Скопие”, съобщи БТА.

Общественото предприятие „Комунална хигиена-Скопие” работи с пълния си капацитет, екипите са на терен от един часа след полунощ и ще работят 24 часа в денонощието, за да успеят да съберат и извозят трупащия се от петък неприбран боклук в целия град, каза на извънредна пресконференция директорът на „Комунална хигиена-Скопие“ Косана Мазнева“.

За пръв път се прави опит да бъде организирана по законен начин работата в предприятието и Мазнева трябва да бъде подкрепена за това, каза Арсовска. Тя посочи, че ще предостави списък с имена на фамилия, 43 човека от която работят в „Комунална хигиена – Скопие”, някои от тях в трета смяна, която получават с 35 процента по-високи заплати заради нощния труд, а не идват на работа, като за някои от тях е установено, че от години живеят в Германия и Швейцария.

„Всички вие сте дошли днес на 40 градуса температура да си свършите работата, а някой в Германия си почива и чака да му дойдат джобните, защото е регистриран, че работи  в публично дружество. На това трябва да бъде сложен край. Съответните органи са сезирани, а това, че някой е на някаква отговорна позиция, не го застрахова от носене на отговорност”, емоционално се обърна към медиите на пресконференцията Арсовска, според която не малка част от хората, които са пречели на камионите да излязат, за да събират преливащия от контейнерите боклук, въобще не са служители на „Комунална хигиена-Скопие”.

Според Мазнева от 2007 година в публичното предприятие заплатите не са били актуализирани, за пръв път от много години работещите там са получили работно облекло и лични защитни средства. По думите й в „Комунална хигиена – Скопие“ се извършва вътрешна ревизия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html