понеделник, 29 април 2024 г.

Ходорковски: Руските служби за сигурност няма да подкрепят Путин при нов бунт

По-малко от 30% от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) би била готова да подкрепи президента Владимир Путин, ако се повтори бунтът на Евгений Пригожин, заяви пред „Нюзуик“ Михаил Ходорковски, бивш руски магнат в изгнание.

Бившият руски петролен мениджър Ходорковски, някога най-богатият човек в Русия, преди да се обяви срещу руския лидер, заяви, че с него често се свързват членове на ФСБ, които са разочаровани от режима на Путин и му предлагат „информация“.

60-годишният мъж, който е обявен от Кремъл за „чуждестранен агент“, оглавяваше енергийната компания ЮКОС, преди да прекара десетилетие в руски затвор по обвинения, които критиците наричат политически мотивирани. Той е един от първите поддръжници на демократичните промени в Русия, като в началото на 2003 г. на среща с Путин, предавана по телевизията, критикува широко разпространената корупция. През 2013 г. руският президент помилва Ходорковски, но той остава водещ критик на неговия режим.

В интервю за „Нюзуик“ от Лондон, където живее в момента, Ходорковски каза, че е разбрал, че нивото на лоялност на хората, които служат на Путин, е „доста ниско“.

„Мисля, че ако утре има друг бунт и офицерите от ФСБ бъдат призовани да защитят Путин от този бунт, смятам, че може би само 30 процента от тях биха били готови да го направят“, каза той.

Бившият олигарх има предвид настъплението към Москва на шефа на „Вагнер“ Пригожин, който на 24 юни обяви „марш на справедливостта“ срещу военното ръководство на страната. По време на прекъснатия си бунт, продължил по-малко от 24 часа, шефът на „Вагнер“ пое контрола над два военни центъра в Южна Русия и напредна близо до столицата, като обяви, че целта му е оставката на хората, които водят войната на Русия в Украйна – министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

Опитът за бунт на Пригожин се случи на фона на изостряне на спора с висшето ръководство на Кремъл. Дни по-рано той отхвърли искането на Шойгу и Путин паравоенното му формирование да подпише договори директно с Министерството на отбраната в срок до 1 юли.
Той спря марша си като част от сделка, сключена с посредничеството на беларуския лидер Александър Лукашенко. Но Пригожин заяви, че силите му не са срещнали съпротива, докато са напредвали от Южна Русия към столицата. Ръководителят на руската Национална гвардия Виктор Золотов също заяви на 27 юни, че Москва е съсредоточила всички сили за защита на града, „иначе щяха да минат през нас като нож през масло“.

През април един от проектите на Ходорковски – разследващият уебсайт „Център за досиета“, който следи за престъпната дейност на различни хора, свързани с Кремъл, публикува интервю с Глеб Каракулов, дезертьор от Федералната служба за охрана (ФСО). Каракулов е служил като капитан във ФСО и като един от офицерите за охрана на Путин, преди да избяга в Истанбул заради възраженията си срещу войната в Украйна.

„Един дезертьор ни даде интервю, по принцип това е човек, който е бил много близък до Путин. Той е бил човекът, който е доставял информация на Путин. Той се разхождаше с устройство за телефонна линия до Путин през цялото време. Той ни каза, че нивото на лоялност на хората, които служат на Путин, е доста ниско“, каза Ходорковски.

Според него това не включва „най-близкото обкръжение на Путин“, защото „тези хора ясно разбират, че тяхната съдба, тяхното бъдеще, са напълно преплетени с тази на Путин. Което не означава, че един ден те не биха го предали, но няма да говорят за това публично“.

Пригожин беше изгонен в Беларус в рамките на сделката, сключена с посредничеството на Лукашенко, а обвиненията срещу него за организиране на въоръжен бунт впоследствие бяха свалени. На въпроса защо Путин изглежда е оставил шефа на „Вагнер“ да се измъкне лесно, Ходорковски заяви, че в момента Путин е „в затруднено положение“.

Руският президент е решил да не рискува да отвърне със сила на Пригожин и неговите бойци, защото хората, които Путин би могъл да използва, за да защити него и режима от шефа на „Вагнер“, „всъщност биха могли да насочат оръжието си срещу самия режим в обратна посока“.

„Започнете да наказвате хората, след което изведнъж може да се окаже, че половината от действащата армия е на страната на Пригожин и по този начин всъщност може да насърчите по-голям бунт и много по-голям сблъсък“, каза Ходорковски.

Походът на Пригожин към Москва не е най-лошото нещо, което той е направил за режима на Путин, каза Ходорковски.

„Това, което той направи, беше да формулира идеите – и то не на демократичната аудитория, а на аудиторията на Путин – думите, които те бяха готови да чуят, че войната е грешка, че причината за войната е присвояване на средства за Путин, за обкръжението на Путин“, каза той. „Това са думи, които хората на фронтовата линия не искат да чуят, защото това означава, че са били предадени. Така че той по същество каза: „Вие сте били предадени“.

Идеите, които Пригожин формулира чрез своето въстание, „не могат да бъдат изтрити“ и сега са „в главите на хората“. „Те са ги чули. Така че дали ще бъде Пригожин, дали ще бъде някой друг, няма значение. Едно е ясно, въоръжените сили на Русия няма да бъдат лоялни към Путин. Те вече не са лоялни“, заяви Ходорковски.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html