събота, 27 април 2024 г.

Три комисии в парламента на общо заседание ще обсъждат Бюджет 2023

Снимка: БГНЕС

Три комисии в Народното събрание ще обсъждат на съвместно заседание параметрите на проектобюджета за тази година, съобщи БНР. Депутатите от комисиите по бюджет и финанси, по икономика и по социална политика ще дискутират приходите и разходите в условията на обществен натиск за по-високи доходи.

Проектобюджетът за времето до края на годината предвижда увеличение на заплатите само в некомпенсираните сектори. Политика по доходите ще се провежда с Бюджет 2024 година след преструктуриране на дейностите и реформи в министерствата. Министърът на финансите Асен Василев остана категоричен, че промени в настоящата бюджетна рамка няма да има, а подходът към формирането на доходите ще се осъществява еднакво за абсолютно всички сектори.

Увеличение на заплатите в МВР няма да има, въпреки протестите в системата. „МВР са получили 20-процентно увеличение миналата година, така че тази година няма да получат увеличение. Това, което разбира се дадохме като заявка е, че през 2024 г. ще бъде проведена политика на доходите във всички министерства, не само в МВР“, заяви Асен Василев вчера.

Пенсионерите ще получат актуализацията по т.нар. „швейцарско правило“ с 12%, 780 лв. се предлага да се плащат през втората година майчинство.

Единственото ново, прието от МС е намалението на общия държавния дълг за 2023 година, заради свития дефицит до 3%. Така, новият дълг, който се предвижда е от 4,5 млрд. лв. 3 млрд. лв. пък са предвидени за плащане на стари дългове.

Заложени са още овладяване на инфлацията за годината до около 9% и ръст на икономиката от близо 2%.

И работодатели, и синдикати имат остри възражения по някои от разписаните параметри.

Бюджетът за 2023 година влиза в сила от 1 август.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html