неделя, 28 април 2024 г.

Изгонили Юлиан Вергов от три училища

Артистът почти няма да почива през лятото

Актьорът Юлиан Вергов научи немски заради германската си колежка си Катрин Йене, с която си партнира в новия български игрален филм „Клас 90“. Той се снима 18 дни в района на столичния квартал „Симеоново“, където по сценарий в планински хотел се събират десетина съученици от гимназията и празнуват 30 години от завършването си. Купонът не се развива според очакванията и някогашните гимназисти прекарват една бурна нощ, пълна с изненади и обрати, излизат наяве дълго пазени тайни, пише “Галерия”. Героят на Вергов е компютърен специалист, от дълги години живее в Германия, приятелката му, в чийто образ е Катрин Йене, е германка и понеже диалозите са на немски език, Вергов доста се поизпотил под ръководството на чужденката.

Юлиан Вергов и германската актриса Катрин Йене на снимките за филма „Клас 90“

„Заради филма направих и един жалък опит за свирене на китара, който трябваше да репетирам доста дълго време. Не ми се отдава, но в киното всичко е лъжа и монтаж. Оказа се, че няма да монтират, а ще бъде така, както съм го изсвирил, и още по-лошо – както съм го изпял. Слава богу, че Стефан Денолюбов също пееше“, разказа Вергов, според когото в „Клас 90“ има много хумор и много тъга по неслучили се неща. Сподели още, че „липсата на комуникация много обърква нещата от живота“.

Продукцията на „Мирамар“ събира на снимачната площадка едни от най-популярните български актьори. Никой от тях не е участвал в „Откраднат живот“ – медицинския сериал, заради който 5 години по-късно актрисата Диана Димитрова обвини Вергов в побой. По този въпрос актьорът  не обели нито дума пред журналистите, дошли да отразят снимките на лентата. Но  въпреки строгия си вид, Вергов беше най-разговорлив и дружелюбен сред колегите си и показа, че все още носи детето в себе си.

Израснал в центъра на София във времената, когато още няма НДК, той мъдро уточнява, че е живял по-щастливо от сегашните деца. Момчешките му мечти били да станае боклукчия, ама на онези старите контейнери. Сега се шегува, че ако го закъса с актьорството, ще стане тираджия, например. Разкрива и пикантерии. Изгонен е от две училища и завършва вечерно школо.

„Имах една любима учителка, другарката Ангелова. Преподаваше ни български език и литература, беше ни класна. За съжаление тя вече не е между нас. Обичах я и я обичам до ден днешен. Тя много ми помогна не само в училище, но и по-нататък в живота.Много ме наказваха, а тя все ме оправдаваше. И не беше само страничен наблюдател, а дълго време водехме разговори, за да се разбере има ли проблеми и откъде идват. Не разбирам от педагогика, но смятам, че така трябва да се обръща един учител към всяко дете – с внимание, любов и опит да му помогне“, припомня си днес с благодарност лошото момче и добавя, че няма здраво местенце по себе си или нещо да не е чупено. „Всеки човек, когато е малък има по-малко акъл, а някои си остават такива. Както се казва „В очакване на Годо“: „Всички се раждаме луди, някои си умират такива“. Юлиан разбира късно, че ще се отправи към сцената. Спортувал е хокей в ЦСКА. Баща му Емилиян Вергов бил майстор на спорта по спортна стрелба. Ходил е на три олимпиади – през 1968-72-76 г. Бил е голямо име в спортните среди, после се е отдал на инженерство. Майка му също е инженер. Затова и Юлиан следва в МЕИ. На 28 години установява, че актьорското майсторство е това, което го влече. Докато учи във вечерното училище, си намира работа в Младежкия театър като сценичен работник. Бил е и барман. Тази работа избрал целенасочено, за да може да плаща таксата в колежа „Любен Гройс“, където завършва в класа на Цветана Манева. Не го приемат във ВИТИЗ, защото е възрастен, а има ограничения. „Тя и Той“ е първият сериал, в който се снима. Тогава младите актьори го наричат „Чичо Юли“, понеже сам се нарича така. После играе в „Стъклен дом“ и „Откраднат живот“, а сред любимите му роли в киното е тази от „Мисия Лондон“.

Списъкът му с роли в чуждестранни продукции е безкрайно дълъг. Целувал е Мила Йовович, после строшил от бой Вал Килмър, по думите му „е същият темерут като мен“. Независимо, че се е срещал с много известни актьори в тях, повечето продукции са ниско бюджетни и се снимат за третия  свят. Приема със смях това, че е определян като „секссимвол“, но ревностно пази в тайна личния си живот.

С наследницата си, чиято голяма страст са екстремните спортове

Не е тайна, че най-голямата му слабост е дъщерята Алена, която наследи от него страстта към екстремните спортове. Казва, че медиите неведнъж са го забърквали в любовни афери. Всякакви глупости са писали. Като се минава през наркомании и дори, че бил гей.  По този въпрос разсъждава: „Всеки човек си има лично пространство, което трябва да се спазва. Дълбоко ме възмущават някои, които разказват в кого са влюбени, с кого се разделят и защо. Някои хора си го търсят, да ви кажа – да пишат за тях, ако ще и лошо. А аз избягвам цялата тази шумотевица. Държа много на жена си и на семейството си. Те ми дават всичко, защо ми е да търся друго“.

Вергов е на мнение, че актьор се става в театъра. И още нещо. Трябва да изпитваш удоволствие от работата си. Ако лежиш на стари лаври или стоиш само за да взимаш някакви пари, то си личи. Сега предстои да излезе филм на Петър Вълчанов и Кристина Грозева с участието на артиста и Мария Бакалова, както и дебюта на Дими Стоянович с Весела Бабинова. През лятото почти няма да почива, тъй като репетира за нова пиеса с Галин Стоев, чиято премиера ще е около 20 септември.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html