понеделник, 29 април 2024 г.

ЕС предупреди Скопие, че ще иска още реформи, освен конституционните промени

Снимка: БГНЕС

В интервю за македонската телевизия „Телма“, посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър предупреди, че конституционните промени няма да са последното искане към Северна Македония, защото ЕС ще настоява и страната да провежда реформи, съобщи БНР. На въпрос дали включването на конституционните промени в преговорната рамка е отворило „кутията на Пандора“ чрез засягането на двустранни въпрос, Гиър посочи, че държава, която иска да се присъедини към ЕС трябва да има добросъседски отношения и те се залагат в преговорната рамка на всички.

„В преговорния процес има нещо, което е обозначено като добросъседски отношения и то се отнася за всички държави, които искат да се присъединят към Европейския съюз. Какво значи това? Да няма дискриминация към общностите в държавата, които принадлежат към други народи, и генерално да имате добри отношения с вашите съседи. Става дума за постигане на видими резултати и гаранции, че договорите, като този от Преспа и този за добросъседство и приятелство с България трябва искрено да бъдат имплементирани. Това е различно от билатералните въпроси, които се отнасят до историята и интерпретацията на културата и идентичността, които не трябва да бъдат част от този процес“.

Гиър не смята, че европейските държави искат повторно да отварят договор, който вече е постигнат с преговорната рамка , нито България би искала ревизирането му, а ключът, по думите на посланика, е в политическите партии в Северна Македония.

По-рано специалният пратеник на Берлин за Западните Балкани Мануел Сарацин заяви, в интервю за БНТ, че германското правителство подкрепя промени, които предвиждат включването на българите в Конституцията на Северна Македония.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html