вторник, 30 април 2024 г.

Цените на петрола се покачват

Снимка: БГНЕС

Леко се покачват цените на петрола в азиатската търговия днес, като опасенията за обема на доставките след обявеното свиване на добивите от страна на Русия и Саудитска Арабия от август контрират недобрите макроикономически данни, съобщава Ройтерс.

Сортът Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добави 43 цента или 0,58 на сто до 75,08 долара за барел.

Американският лек суров петрол поскъпна също с 43 цента или 0,62 на сто до 70,22 долара за барел.

Вчера и двата сорта регистрираха спад с около 1 на сто.

Саудитска Арабия обяви вчера, че удължава доброволното намаляване на добива си с 1 милион барела дневно, започнало от началото на юли, и през август. Същевременно Русия съобщи, че от август ще добива и продава 500 000 барела дневно по-малко. Намалението възлиза за около 1,5 на сто от глобалните доставки. И Рияд, и Москва се опитват така да вдигнат цената на черното злато.

Очаква се американските запаси на суров петрол, данните за които ще бъдат обявени утре и в четвъртък, да спаднат с около 1,8 милиона барела за миналата седмица, а спадът да е за трета поредна седмица, отбелязва БТА.

„Пазарите в момента се влияят най-вече от несигурната макро перспектива. „Трудно е да се очаква това да се промени в кратък срок, но свиването на добивите несъмнено отказва влияние на Брента и вдига цената му“, посочват в коментар анализатори на Ай Ен Джи (ING).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html