понеделник, 29 април 2024 г.

В НС ще разгледат проекта на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО

Снимка: БГНЕС

Комисия по външна политика ще разгледа проекта на декларация в подкрепа на членство на Украйна в НАТО, съобщава БНР.

Декларацията подкрепя политиката на НАТО на „отворени врати“ и очаква българското правителство да изразява позиция в подкрепа членството на Украйна в НАТО след възстановяване на мира на нейна територия. Среща на върха на Алианса във Вилнюс е в средата на месеца. Още преди това обаче генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг посочи, че на нея няма да има официална покана към Украйна.

Българската декларация призовава за прекратяване на всички действия на Русия, които са в остро противоречие с Устава на ООН. Настоява институциите в България да продължават да помагат на Украйна. Декларацията е подкрепена от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“, ДПС, „Има такъв народ“.

Според депутата Христо Гаджев пък декларацията била не решение, а предложение, което показва волята на парламента и дава указания на правителствените органи без да ги задължава.

От „Възраждане“ казаха, че докато има война, въпросът за членството на Украйна не трябва да стои на дневен ред. От своя страна на изслушване преди от БСП поискаха подробен план за подпомагане на Украйна до края на годината.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html