четвъртък, 2 май 2024 г.

Светослав Малинов: Кабинетът има сравнително ясен дневен ред

Cнимка: БГНЕС

Това е кандидатура на бъдещия кмет на София. Аз съм убеден, че той ще спечели и ще бъде добър кмет. Това каза в ефира на БТВ политологът и бивш евродепутат Светослав Малинов по повод кандидатурата на предприемача Васил Терзиев за столичен градоначалник, издигната от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“, подкрепена и от „Екипът на София“.

Това е обща кандидатура на политически партии, които в момента управляват, и една нова политическа сила. Това само по себе си е страхотно постижение, защото партиите явно са предприели нов подход, и означава, че този кандидат има качествата да обединява още преди да е запознал. Целта е да обедини и избирателите, заяви Малинов.

Неговото минало за мен не е проблематично. Задачата му обаче е да се справи с този проблем, защото сред „синята“ общност в София този въпрос е важен. Той вече се извини, но следват още много стъпки. Има много неща за подобряване в тази посока. В крайна сметка изборът ще е дали софиянецът иска промени, дали иска представител на статуквото или нов човек. Накрая изборът ще бъде опростен. Всеки гражданин на София трябва да се запита доволен ли е от управлението на ГЕРБ и ако не, да се запита кой е най-подходящият от новите кандидати, посочи политологът.

Той коментира и създаването и работата на кабинета „Денков – Габриел“.

Това е едно правителство, което всекидневно се изправя пред проблеми. То се появи след отказа от другата стратегия – отказа от сътрудничество. Стигна се до ситуация да няма бюджет и духът на Конституцията беше сринат, бяхме в спирала, която ни водеше надолу. Когато алтернативите са да няма кабинет или абсурдно мнозинството на хартиената коалиция, това е разумен вариант, посочи бившият евродепутат.

Кабинетът има сравнително ясен дневен ред поне за осем месеца – до първата ротация. След това и подходът, и формулата трябва да бъдат сменени, добави той.

Ако това правителство започва да постига минималните цели, които бяха формулирани – стабилизация, редовен бюджет, избирателите ще разберат, че си е струвало и ще дадат подкрепата си, каза още Светослав Малинов.

По думите му в момента се конструира и мнозинството, което трябва да направи конституционни промени.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html