четвъртък, 2 май 2024 г.

Опасни медузи и риби около гръцките острови

Засега опасните медузи са засечени само в Йонийско море.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

До гръцките острови отново се появиха пасажи от медузи. Смята се, че нашествието им се дължи на климатичните промени. В Егейско море междувременно откриха нов вид риба, която крие риск при консумация, съобщава БНР.

Опасни медузи са се появили в Йонийско море, предупреждават гръцките власти. Според лекарите най-опасни са лилавите представители на този вид. При допир предизвикват болка и различни промени в здравословния статус. Червени знамена сигнализират за наличието им в близост до някои плажове. Засега Егейско море е чисто, съобщават от Гръцкия център за морски изследвания.

Риск представляват и появили се нов вид тропически риби, които според проучвания на Солунския университет са опасни за консумиране. Специалистите приканват туристите да купуват риби само от специализираните магазини. Информирани са и собствениците на таверни да са внимателни при избора на морски деликатеси. Препоръчва се любителите рибари да не консумират непознати видове риби.

Проверка на Anteni.info в гръцките медии показа, че една от опасните тропически риби е Малък дракон (Trachinus draco) или както местните й викат Микри дракена. Ухапването от нея е болезнено и опасно за здравето, пише сайтът biodiversitygr.org в публикация озаглавена „Най-опасните риби в гръцките морета“. Въпросната риба има 7 отровни бодливи лъчи на гръбната перка, а пред нея има трън с шипове. Те са прикрепени към отровни жлези, чиято отрова действа както върху нервната система на човека, така и върху кръвта.

Друга опасна морска твар по моретата на южната ни съседка е Скорпидата (Scorpaena scrofa). Според гръцкия сайт те живеят на камъни и скали и са сред основните скални риби в гръцки води. Убождането от  жилото също е болезнено и може да доведе до треска или други по-сериозни здравословни проблеми.

Морей (Muraena helena) също е спомената в публикацията от края на миналия месец в biodiversitygr.org. Авторите на статията описват този морски обитател като коварен, безстрашен, хитър и много опасен. Захапе ли някой, то челюстта въпросната риба боже да бъде отворена, само ако е мъртва.

Сред най-опасните риби в Егейско море са скорпидите.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html