неделя, 5 май 2024 г.

На видеоклип ще са два от въпросите на шофьорския изпит с листовките

Снимка: БГНЕС

При провеждане на изпит за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство, освен текстови въпроси с отговори от днес, има и два интерактивни видеоклипа, които имат за цел да преценят възприятието на кандидата и възможността да прецени ситуацията на пътя. Това обяви изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски, който заедно със заместник-министъра на транспорта и съобщенията Димитър Недялков представи пред медиите нововъведенията в теоретичните изпити за кандидат-шофьорите. Те отбелязаха, че промените в изпита са в сила от 1 юли.

Преди дни министърът на транспорта Георги Гвоздейков съобщи, че предстои промяна в теоретичния изпит за кандидат-водачите, припомня БТА.

Рановски обясни, че кандидатът има право да прегледа клипа три пъти и след това ще му бъдат задавани въпроси. Въпросите от теста остават 45 на брой. Клиповете са направени по германски модел, те са с продължителност 15 секунди. По думите на Рановски 99,9% изпитът по теория не може да се вземе от неподготвен кандидат.

В момента видеоклиповете ще бъдат част само от изпита за категория „B“.

От 1 август се очаква да започне работа новата система, която електронно и на случаен принцип ще определя маршрута на всеки практически изпит непосредствено преди неговото начало, обясни още Бойко Рановски.

Целта на интерактивните видеоклипове е да видят с очите си как се случват събитията на пътя, да могат да се подготвят и да вземат малко по-бързо адекватни решения, посочи заместник-министърът на транспортна и съобщенията Димитър Недялков. Той добави, че Министерството на транспорта и съобщенията е убедено в смисъла и значението на въвеждането на клиповете. „Основна разлика между опитния и неопитния шофьор е скоростта на взимането на решенията“, каза още той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html