неделя, 28 април 2024 г.

Жителите на шотландските острови Оркни искат да са част от Норвегия

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Шотландските острови Оркни могат да променят статута си в Обединеното кралство или дори да станат самоуправляваща се територия на Норвегия, съгласно нови предложения, съобщава БНР.

Ръководителят на общинския съвет на островите Джеймс Стокан заяви, че Оркни не получават справедливо финансиране при сегашните отношения в рамките на Обединеното кралство. Той изтъкна, че островите са подведени сериозно както от централните британски власти, така и от шотландското правителство, особено ще се отнася до остарелите фериботни връзки. Стокан каза, че Оркни допринасят значително през последните 40 години с добива на нефт в Северно море, но дивидентът, който получават обратно, не е достатъчен за развитието на островите.

Тази седмица в съвета ще бъде внесено предложение за разглеждане на „алтернативни форми на управление“. Стокан иска да се проучат възможностите за статут като на Нормандските острови (Джърси и Гърнзи) в Ламанша или задморски територии като Фолклендските острови. Друго възможно бъдеще, според него, е като това на Фарьорските острови, които са самоуправляваща се територия на Дания.

Островите Оркни са били под норвежки и датски контрол до 1472 година, когато стават част от Шотландия. Стокан заяви за Радио Би Би Си Шотландия, че островите са били много по-дълго време в норвежкото кралство, отколкото са част от Обединеното кралство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html