събота, 27 април 2024 г.

Володимир Зеленски: Нашите войски убиха най-малко 21 000 бойци на „Вагнер“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според президента Володимир Зеленски най-малко 21 000 бойци на „Вагнер“ са били убити в сраженията в Украйна, съобщи Си Ен Ен.

Украинският лидер заяви, че „Вагнер“ е понесла „огромни загуби“, особено в Източна Украйна, където се сражава нейната „най-мощна група“.

„Нашите войски са убили 21 000 вагнеровци само в Източна Украйна“, заяви Зеленски пред репортери в Киев и добави, че други 80 000 бойци на „Вагнер“ са били ранени.

„Това са огромни загуби за ЧВК „Вагнер“, каза Зеленски, който характеризира бойците ѝ като „мотивиран състав на руската армия“ и предимно каторжници, които „нямат какво да губят“.

Зеленски даде пресконференция на испанските медии, която съвпадна с посещението в Киев на испанския министър-председател Педро Санчес.

Пътуването на Санчес е третото му посещение в Украйна. То идва в момент, когато Испания поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, и следва новината, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс също наскоро е пътувал до Украйна, за да се срещне със Зеленски и служители на украинското разузнаване.

Седмица по-рано шефът на група „Вагнер“ Евгений Пригожин поведе хората си в неуспешен бунт срещу Москва.

Войските на „Вагнер“ се насочиха към руската столица, като поеха контрола над военни съоръжения в два руски града. Пригожин заяви, че действията му са в отговор на руско военно нападение срещу лагер на „Вагнер“. По-късно беше сключено споразумение с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко, което потуши кризата.

Бъдещето на „Вагнер“ сега е неясно, тъй като сделката, сключена с посредничеството на Лукашенко, изисква Пригожин да се премести в Беларус, а на бойците му е предоставена възможността да се запишат в Министерството на отбраната на Русия или правоприлагащи органи, да се върнат при семействата и приятелите си или също да отидат в Беларус.

В речта си вчера Зеленски заяви, че бунтът на Пригожин е „повлиял значително на руската мощ на бойното поле“ и би могъл да бъде от полза за контранастъплението на Украйна.“

„Трябва да се възползваме от тази ситуация, за да изтласкаме врага от нашата земя“, каза Зеленски.

„Те губят войната. Те нямат повече победи на бойното поле в Украйна и затова започват да търсят кого да обвинят“, каза той.

Въпреки това той заяви, че контраофанзивата няма да бъде светкавична, тъй като цени човешкия живот и трябва да бъде стратегически ориентирана към местата, където изпраща войски.

„Всеки метър, всеки километър струва човешки живот. Можеш да направиш нещо много бързо, но полето е минирано до основи“, каза той. „Хората са нашето съкровище. Ето защо сме много внимателни.“

Също така по време на конференцията Зеленски изрази опасения от загуба на двупартийна подкрепа от страна на Съединените щати, вследствие на „опасни послания, идващи от някои републиканци“.

„Майк Пенс ни посети и подкрепи Украйна – преди всичко като американец и след това като републиканец“, каза Зеленски.

„Имаме двупартийна подкрепа, въпреки това в техните кръгове има различни послания относно подкрепата за Украйна. Има послания, идващи от някои републиканци, понякога опасни послания, че може да има по-малка подкрепа“.

„Най-важното за Украйна е да не загубим двупартийната си подкрепа“, добави той.

На въпрос на репортер дали е в опасност и дали се страхува за живота си, Зеленски отговори: „Честно казано, по-опасно е за Путин, отколкото за мен. Защото само в Русия искат да ме убият, докато целият свят иска да убие него“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html