четвъртък, 2 май 2024 г.

Шефът на ЦРУ бил на тайна среща със Зеленски в Украйна

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс наскоро пътува до Украйна, където се срещна с колеги от разузнаването и президента Володимир Зеленски, потвърди американски служител пред АФП в петък. Пътуването, за което не бе съобщено, се състоя в момент, в който бригадите на Киев подеха контранастъпление в източната и южната част на страната срещу руските сили.

Бърнс потвърди „ангажимента на САЩ за споделяне на разузнавателна информация, за да помогне на Украйна да се защити от руската агресия“, каза американският служител. Според „Вашингтон пост“, който пръв съобщи за посещението, украински официални лица споделиха планове да си върнат окупираната от Русия територия и да започнат преговори за прекратяване на огъня до края на годината.

Бърнс „пътува до Украйна, както прави редовно от началото на агресията на Русия преди повече от година“, каза американският служител. „Пост“ съобщава, че посещението е станало през юни. Пътуването се е състояло 24 часа преди бунта лидера на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин. Бунтът „не беше тема на дискусия“, добави служителят. САЩ се опитаха да изяснят на Русия, че не са играли никаква роля в бунта, а големите американски медии съобщиха в петък, че Бърнс се е обадил на ръководителя на руското външно разузнаване Сергей Наришкин, за да увери, че САЩ не са участници.

Главнокомандващият на украинската армия Валери Залужни каза, че плановете за контранастъпление на страната му са възпрепятствани от липсата на адекватна огнева мощ – от модерни изтребители до артилерийски боеприпаси. Във вторник САЩ обявиха нов пакет от оръжия на стойност $500 милиона за засилване на на контраофанзивата, включително бронирани превозни средства, прецизни боеприпаси и оборудване за разчистване на мини.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html