събота, 4 май 2024 г.

Премиерът Денков: Напрежение винаги ще има, но важно е да не чупим сглобката

Нямам съмнение, че ще има напрежение през целия живот на този Министерски съвет, защото ние от ПП-ДБ сме политически опоненти с ГЕРБ. Това съобщи премиерът Николай Денков.

„Ние бихме могли да работим заедно, защото много от целите са общи. Много от нашите разбирания как трябва да се развива България също. Това, което ни противопоставя, е, че сме политически опоненти. Имаме различия за това как трябва да се борим с корупцията“, допълни той.

От думите му става ясно, че винаги ще има напрежение, но въпросът е „това напрежение да не счупи сглобката“. Като общи приоритети Николай Денков определи законите по Плана за възстановяване, както и приемането на Бюджет 2023.

По темата с главния прокурор той заяви, че това е ангажимент на правосъдната система и правителството стои встрани от тези процеси.

„Политическите партии имат право да изразят своето мнение. Ясно е, че самата процедура по избор на нов главен прокурор в момента не изглежда много адекватна. Колегите от правосъдната система да си решат, но да се съобразят с динамиката на Народното събрание“, каза Денков.

Премиерът уточни все пак, че към момента няма напрежение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

„Целият състав на кабинета е много мотивиран и сплотен да работим заедно. Всички виждате, че последната седмица има известно успокояване. Струва ми се, че колкото по-добре се справяме със задачите, които имаме, толкова повече ще гледаме работата, а не какво ни разделя“, смята Денков.

„ГЕРБ изразиха някои критики, ще си ги обсъдят с министъра на финансите. Досега няколко пъти е показвал, че успява да обедини различни страни. Имам доверие в него, че ще успее да договори спорните теми и бюджетът ще бъде приет“, каза той.

„С откриването на този телескоп нашите учени в България ще участват пълноценно в изследванията, в които участват и другите учени по света. Проектът е финансиран от Министерството на образованието, тоест от държавата. Българската школа в астрономията заслужава такъв инструмент“, каза премиерът още премиерът Денков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html