петък, 3 май 2024 г.

КЕВР утвърди по-ниска цена на природния газ, но цените на парното и топлата вода скачат

КЕВР утвърди 60,58 лв./Mwh за цена на природния газ за месец юли, съобщиха от енергийния регулатор. Според информацията, това е намаляването на цената с над 8 % спрямо юни. Утвърдената цена от 60,58 лв./MWh е с 8 % по-ниска от цената за м. юни, която беше в размер на 65,82 лв./MWh. Въпреки това, цените на парното и топлата вода се увеличават.

Цената не включва таксите за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

В утвърдената цена на природния газ са включени компонентите цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ и компонента за компенсиране на разходи, които покриват разходите на „Булгаргаз“ ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В ценовия микс за м. юли е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 72,2 % от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво, пишат от КЕВР.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за м. юли – към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, уверяват от регулатора.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html