понеделник, 29 април 2024 г.

Няма признаци за разпадане на мнозинството зад кабинета, смята политолог

Георги Киряков
Снимка: БНР

Въпреки ултиматумите и споровете, няма явни индикации, че коалицията, подкрепяща правителството в НС ще се разпадне. Това коментира политологът Георги Киряков в ефира на БНР.

Според него е въпрос на време да се разбере какво именно крепи това правителство и какво ще го поддържа в бъдеще. По думите му, ако политическата ситуация продължава по същия начин, то това управление може да продължи до местните избори. Въпреки това Киряков не може да даде конкретен отговор на въпроса какво точно държи Борисов в управлението и какво се случва зад кулисите, което е довело до отстъпките и подкрепата от страна на ДПС. Той отбелязва, че е необичайно да видим ДПС да се държи като отговорна политическа партия, а не само като “корпорация, която търси финансова изгода от участието си в управлението“.

Киряков призовава за честност и прозрачност към избирателите и изразява надежда, че задкулисните процеси ще бъдат разкрити в условията на демокрация.

Относно сценариите за конституционна промяна, Киряков отбелязва, че тези три партии – ГЕРБ, ИТН и „Възраждане“, имат квалифицирано мнозинство и не се налага да търсят подкрепа от другите партии. Въпреки това Киряков изразява съмнения, че въпросните партии ще предложат конструктивни идеи за промяна в конституцията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html