събота, 27 април 2024 г.

Димитър Стоянов: Кабинетът да не използва президентството като смокинов лист за военната помощ за Украйна

Снимка: БГНЕС

Димитър Стоянов призова кабинетът да не използва президентството като смокинов лист за военната помощ за Украйна.

Продукцията от военнопромишления комплекс се реализира там, където има конфликти, затова вероятно по-голямата част от нея отива в Украйна. Това каза в ефира на БТВ секретарят по сигурността и отбраната на президента Румен Радев и бивш служебен министър на вътрешните работи Димитър Стоянов.

Отпуснатата с решение на Народното събрание помощ за Украйна се изпраща от Министерството на отбраната директно в Украйна. Точно какъв е пакетът е класифицирана информация, добави Стоянов.

Той коментира твърдението на бившия зам.-министър на отбраната Йордан Божилов, че по време на управлението на последното служебно правителство Министерството на отбраната е предало боеприпаси на ВМЗ „Сопот“ за обновяване, които след това са били изпратени в Украйна.

Боеприпасите са изпратени по решение на Народното събрание, заяви бившият служебен военен министър, като поясни, че не знае какво е станало с тях след предаването им на ВМЗ. Дали са унищожени, дали са разглобени или с а предоставени някъде другаде, това е работа на ВМЗ, чийто принципал е Министерството на икономиката. Най-вероятно, да, една част от тях са заминали за Украйна, отбеляза Димитър Стоянов.

По думите му в президентската институция институция нямат информация за решението на Министерски съвет каква военна помощ да се изпрати в Украйна.

Чухме само, че оттам казаха, че помощта е съизмерима с изпратената от служебното правителство. Няма нужда кабинетът да използва президентството като смокинов лист за това, което изпраща, подчерта Стоянов.

Мисля, че не е редно да бъде изтеглено предложението ни всяка една пратка за Украйна да минава през парламента, добави той.

Според бившия служебен министър на отбраната изпращането на боеприпаси на Украйна ще доведе до намаляване на способностите на Българската армия.

Има рискове за въвличане на България във войната в Украйна при определени ситуации. Войната се пренася донякъде и на наша територия, не бяха взривени складове за плод и зеленчук, а складове за боеприпаси. Това не се случва за първи път, но е знаков моментът, в който се случва, каза още Димитър Стоянов.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html