петък, 3 май 2024 г.

„Възраждане“ издигна д-р Любомир Христов за шеф на БНБ

Снимка: БГНЕС

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви предложението си за шеф на Българската народна банка, издигна кандидатурата на д-р Любомир Христов.

Д-р Христов е експерт с над 30-годишен опит в сферата на банковото дело. Има докторска степен по макроикономика. Бил е член на УС на БНБ и шеф на Централния депозитар. В момента е член на консултативната група по ценни книжа на ЕС.

„За нас като трета политическа сила на България, а може би първа в момента според социолозите, е огромна чест, че д-р Любомир Христов прие да бъде нашата кандидатура“, поясни Костадинов.

„Съгласен съм, че това е една от най-важните регулаторни институции в страната, и знаем какво се случва, когато не си върши работата. Ако получа подкрепата на народните представители, смятат да работя стриктно в рамките и задълженията на Закона за БНБ, така че в течение на моя мандат тя да остане българска и народна. Имам впечатления от екипа на банката, поддържам контакт с тях“, коментира д-р Христов.

„Позицията по предложението на „Възраждане“ да се забави въвеждането на еврото – според мен референдум за запазването на българския лев е изключително смислен и важен. Действително, въпросът за въвеждането на еврото не е въпрос за смяна на едни хартийки с други. Това е сложен, многоаспектен въпрос. Решенията, които до момента приема НС, са без оглед на последствията и рисковете. Аз съм за въвеждане на еврото у нас тогава, когато страната е готова. Преждевременното му въвеждане ще струва много на дребните и средни предприемачи, на хората на наемния труд и пенсионерите“, допълни той.

За шансовете да стане гуверньор на БНБ, д-р Христов заяви: „Не е въпрос към мен това. Аз се явявам, за да представя виждания и възможности за българската финансова система.“

Костадинов поясни: „Ако трябва да се избере специалист, шансовете според мен са на д-р Христов. Ако се търси политическо представителство, това вече е друго. Ние предлагаме експертен кандидат.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html