петък, 3 май 2024 г.

Ярослава Магучих настоява руските и беларуски спортисти да не се допускат до Олимпиадата в Париж

Украинската състезателка по скок височина Ярослава Магучих настоява всички руски и беларуски спортисти да бъдат изключени от международни състезания, включително Олимпиадата в Париж през 2024 година.

Украинката говори пред медиите почти пред централата на Международния олимпийски комитет в Лозана, и добави, че не разбира защо мненията там са се променили, след като миналата година МОК настояваше спортистите от двете държави да не участват в спортните турнири.

„Томас Бах каза в началото на войната, че ни подкрепя. Но сега ситуацията в Украйна не се е променила. Защо те промениха мнението си?“, каза Магучих, говорейки за президента на МОК, пред АП преди турнира от Диамантената лига тази седмица в Лозана.

МОК даде различни съвети тази година с наближаването на квалификационните състезания за Олимпиадата в Париж, а миналата седмица Бах критикува правителството на Украйна за това, че властите в страната обмислят санкции за спортните федерации при участие на турнири, на които присъстват руснаци и беларуси.

МОК обяви в сряда, че е поканил всички лекоатлети, които ще стартират на Диамантената лига, да посетят централата в четвъртък – в деня, в който Магучих се състезава, и да разговарят с Бах.

Олимпийските спортни федерации през март бяха посъветвани да позволят на руските спортисти да участват в състезанията с неутрален статут и без техния флаг, химн или национални цветове.

Защитата на руските спортисти, като същевременно се позовава на правата на човека, е неприемливо за Магучих, олимпийска бронзова медалистка от Игрите в Токио 2020.

„Много е трудно да се състезаваш с хора, които унищожиха страната ти. Наистина всеки ден руснаците нанасят ракетни атаки на всички територии на Украйна. Не знам какво повече трябва да направим, защото ние говорим и показваме какво правят. Но, разбира се, имаме хора, които ни подкрепят и които разбират цялата ситуация“, каза 21-годишната атлетика, която е родом от Днепър, която сега живее и тренира в Белгия.

„Остава ни една година преди Олимпиадата. Ще направим всичко възможно руснаците и беларусите да не бъдат допуснати до Игрите в Париж“, добави тя.

Махучих и другите украинки не трябва да се притесняват, че ще се състезават срещу руснаци или беларуси, защото Световната атлетика зае най-твърдата позиция на изключването им.

„Много съм благодарна на Себастиан Коу, защото той има ясна и категорична позиция по въпроса“, каза Махучих за президента на Световната атлетика и легенда на британската атлетика, който спечели първия от златните си медали на 1500 метра в Москва 1980.

Магучих има теория защо балансът се е променил по отношение на руснаците.

„Знаем, че в комисиите на Международния олимпийски комитет има доста руснаци. И те, разбира се, избраха това“, каза тя, без да назовава легендата в овчарския скок Елена Исинбаева, която е член на МОК, избран от спортистите от 2016 година насам.

Магучих каза, че не е очаквала и не е имала време да се срещне тази седмица със служители на МОК. Тя ще участва в старта на скок височина в четвъртък, който ще се проведе като самостоятелно събитие от Диамантената лига в центъра на града. Основната част от турнира е насрочена за петък на легендарния олимпийски стадион в Лозана.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html