събота, 27 април 2024 г.

ЧВК „Вагнер“ прекратява участието си във военните действия в Украйна

Създателят на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин е отказал да сключи договор с Министерството на отбраната на Русия. След това той е бил уведомен, че тази структура прекратява участието си във военната операция в Украйна, заяви председателят на комисията по отбрана в Държавната дума Андрей Картаполов.

Няколко дни преди бунта от военното ведомство съобщиха, че „всички формирования, които изпълняват бойни задачи, трябва да подпишат договор“ с министерството. „И всички започнаха да изпълняват това абсолютно правилно решение. Всички освен господин Пригожин“, отбеляза депутатът.

„Тогава му беше съобщено, че при тази ситуация „Вагнер“ няма да участва в специалната военна операция.“, добави Картаполов. Това означава, че няма да им бъдат предоставяни финансови и материални средства, уточни той.

Междувременно стана ясно, че заместник-командирът на руските военни операции в Украйна генерал Сергей Суровикин е бил арестуван от властите в рамките на чистката на военни служители след бунта на наемниците от групата „Вагнер“, съобщи „Нюзуик“.

Позовавайки се на източници от руското министерство на отбраната, рускоезичната версия на „The Moscow Times“ съобщи, че Суровикин е бил арестуван за това, че е застанал на страната на ръководителя на „Вагнер“ Евгений Пригожин, чиито отряди завзеха военен щаб в Ростов на Дон и настъпиха към Москва.

Руският военен блогър Владимир Романов също съобщи за ареста на Суровикин в сряда, а Институтът за изследване на войната заяви, че военни „филиали“ на Суровикин са обвинени в „съучастие“ в бунта. Позовавайки се на руски военен блогър, мозъчният тръст заяви, че е в ход „мащабна чистка“ в руското военно командване.

Бунтът беше потушен в събота след докладвана сделка, договорена от беларуския лидер Александър Лукашенко, според която нито Пригожин, нито бойците му ще бъдат обвинени, а ръководителят на „Вагнер“ ще бъде заточен в Беларус.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html